»Nu gælder det om at få stoppet dette udbrud hurtigst muligt«

Sagen om 12 danskere, der er døde efter infektion med listeria-bakterier, får et efterspil, lyder det fra fødevareminister Dan Jørgensen, der har bedt om en redegørelse fra Fødevarestyrelsen.

Smitten med listeria stammer fra virksomheden Jørn A. Rullepølser i Hedehusene, oplyser Fødevarestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) kalder det »dybt tragisk«, at et udbrud af listeria kan have kostet 12 danskere livet.

Myndighederne mener, at hovedsmittekilden er en lammerullepølse fra virksomheden Jørn A. Rullepølser A/S i Hedehusene, der nu er ved at blive trukket tilbage.

»Det er dybt tragisk, at udbruddet har kostet menneskeliv. Og jeg tager situationen meget alvorligt,« siger Dan Jørgensen i en skriftlig kommentar.

»Nu gælder det om at få stoppet dette udbrud hurtigst muligt. Derfor arbejder Fødevarestyrelsen i tæt samarbejde med Statens Serum institut og Danmarks Tekniske Universitet med alle til rådighed stående midler for at få sagen belyst og stoppet udbruddet,« tilføjer ministeren.

Han bebuder en opfølgning på sagen.

»Jeg har bedt om en redegørelse fra Fødevarestyrelsen og vil følge det videre forløb meget tæt,« siger Dan Jørgensen.

Fra september 2013 til nu er der registreret 20 patienter med listeria. I juni, juli og august er der alene registreret 15 nye tilfælde.

Der er tale om 11 kvinder og ni mænd i alderen 43-89 år, og de er bosat i hele landet. Af de 20 personer er de 12 som nævnt afgået ved døden.

I alle tilfælde er der tale om personer, som i forvejen var svækkede af underliggende sygdom. Derfor kan dødsfaldene ikke med sikkerhed tilskrives listeria-infektionen, oplyser Statens Serum Institut.

Listeria er udbredt i jorden, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker og i produktionsmiljøer. Bakterien kan forekomme i en lang række almindelige fødevarer. Det gælder især rå fødevarer, men det kan også være varmebehandlede fødevarer, der har fået bakterierne tilført efter varmebehandlingen.

Ifølge Fødevarestyrelsen bliver mellem 50 og 60 personer hvert år ramt af listeria-infektion.