Nu får Danmark en trekløverregering: Venstre, Liberal Alliance og de Konservative holder pressemøde på Marienborg

Den nye trekløverregering er klar med sit regeringsgrundlag. Venstre, Liberal Alliance og de Konservative holder pressemøde på Marienborg søndag klokken 15.

Arkivfoto: Statsminister Lars Løkke Rasmussen taler med medierne efter forhandlinger om en ny trekløverregering d. 21. november 2016 på Marienborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre, Liberal Alliance og de Konservative har indkaldt til et fælles pressemøde på Marienborg søndag klokken 15.

Det oplyser Statsministeriet i en kortfattet pressemeddelelse.

De tre partier vil præsentere et regeringsgrundlag, der skal agere politisk rettesnor for en ny trekløverregering. Regeringsgrundlaget får navnet »For et friere, rigere og mere trygt Danmark«.

På Twitter har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) søndag eftermiddag delt et billede fra Marienborg, hvor han skriver, at der er en »trekløverregering på vej.«

Topforhandlere fra V, LA og K har i den seneste uge forhandlet intensivt på Marienborg om regeringsgrundlaget, siden Lars Løkke Rasmussen (V) i sidste weekend proklamerede fra talerstolen på Venstres landsmøde i Herning, at han agter at udvide sin smalle regering med to af sine blå støttepartier.

Regeringen oplyser desuden, at »materiale fra pressemødet« på Marienborg vil blive offentliggjort på regeringens hjemmeside, regeringen.dk.

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, og de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, ankom til statsministerens embedsbolig søndag formiddag. De to partiledere har været til forhandlinger hos Lars Løkke Rasmussen hver dag siden mandag – oftest flankeret af deres respektive partiløjtnanter, Simon Emil Ammitzbøll (LA) og Brian Mikkelsen (K).

V-regeringen har foruden Løkke stillet med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og næstformand samt udenrigsminister Kristian Jensen (V), ligesom Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, har været med til de centrale forhandlingsmøder.

»Et stort værdifællesskab«

I udarbejdelsen af regeringsgrundlaget har det stået klart, at Venstre, Liberal Alliance og de Konservative langt hen ad vejen er enige om retningen for eksempelvis den økonomiske politik. Løkke har beskrevet det som, at de tre partier har »et stort værdifællesskab«.

Der har dog været en del stridspunkter under forhandlingerne. LA ser ­eksempelvis gerne, at regeringsgrundlaget er mere ambitiøst i forhold til vækst og velstand end V-­regeringens, ligesom partiet vil ­prioritere store skattelettelser i top og bund.

Miljø og klima har også været en af de store knaster, hvor de Konservative har krævet grønne indrømmelser, ligesom partiet har udtrykt ønske om en opslitning af Miljø- og Fødevareministeriet.

Skat er ifølge Berlingskes oplysninger et af de temaer, partierne adresserede som det første. Adgangsbilletten til overhovedet at indgå i regeringsdrøftelserne var, at Liberal Alliance opgav partiets ultimative krav om en lettelse af topskatten på fem procentpoint for alle topskatteydere, og dermed var det naturligt, at V, LA og K tog fat på skat helt i begyndelsen af forhandlingerne.

Topskatten ventes dog stadig at blive adresseret i regeringsgrundlaget, og meget tyder på, at det som minimum kan ende med at indeholde en ambition om, at færre danskere skal betale topskat – altså en højere topskattegrænse.