Nu er det officielt: Inger Støjberg stifter nyt parti

Efter en række kryptiske udmeldinger og adskillige måneder med rygter fastslår Inger Støjberg nu for første gang, at hun stifter et nyt parti.

Efter længere tids tilløb har Inger Støjberg nu taget springet: Hun stifter et nyt parti, fortæller den tidligere Venstre-minister. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun har taget tilløb så mange gange, at det næsten var blevet komisk, hvis ikke hun rent faktisk havde taget springet.

Nu er det så endelig officielt:

Inger Støjberg stifter et nyt parti.

Partiet får navnet Danmarksdemokraterne, fortæller den tidligere Venstre-næstformand i et interview med Skive Folkeblad, hvor hun for første gang sætter ord på sit nye politiske projekt.

»Jeg synes, at der mangler et borgerligt parti, som varetager interesserne for folk, som de er flest. Og som har et klart blik på alt det, der foregår udenfor København. Jeg synes, at forbindelseslinjerne mellem København og resten af Danmark er ved at blive svage,« siger Inger Støjberg til avisen.

Hun gør det samtidig klart, at »borgerlig snusfornuft« bliver omdrejningspunktet for Danmarksdemokraterne, ligesom hun understreger, at det på ingen måde bliver »et skingert parti«.

I et interview med Avisen Danmark sætter Støjberg lidt flere ord på, hvilken politik hendes nye parti skal føre.

Hvis Danmarksdemokraterne kommer i Folketinget, kommer partiet eksempelvis ikke til at stemme for at afskaffe S-regeringens Arne-pension, og hun understreger, at hun gerne vil have skattelettelser, men at det kræver, at der er »penge til det«.

Da Avisen Danmark spørger, om udlændingepolitik stadig er hendes førsteprioritet, svarer Inger Støjberg:

»Øh … jah … Altså, alle ved jo, hvor jeg står der. Det, der også fylder, er det her med forbindelseslinjerne, og at Danmark er større end København.«

Støjberg vil præsentere partiet for pressen torsdag eftermiddag i den østjyske by Spentrup syd for Mariager.

Kryptiske udmeldinger

Inger Støjberg må siges at have en særdeles veludviklet sans for at trække spændingen.

Siden Rigsretten for et halvt år siden idømte hende 60 dages ubetinget fængsel for at have brudt ministeransvarlighedsloven, har hun ved adskillige lejligheder holdt muligheden for et comeback til dansk politik åben.

Da hun få dage før jul blev kendt uværdig til at sidde i Folketinget i kølvandet på dommen, forlod hun således Christiansborg med ordene:

»Når først jeg har udstået min straf, kan jeg jo vende tilbage – det kunne også være hertil.«

»Jeg tror ikke, I skal regne med, at det allersidste er sagt fra min side,« føjede hun til.

Og da hun havde afsonet sin fængselsstraf med fodlænke og inviterede til takkefest i sin nordjyske hjemby Hadsund, afviste hun ingenlunde, at hun ville genopstille til Folketinget.

»Jeg er ikke blevet træt af politik. Det er selvfølgelig også noget af det, jeg har siddet og tænkt over i de 60 dage,« lød den kryptiske melding fra Støjberg under festen.

På årets folkemøde på Bornholm, der blev afholdt i weekenden, henledte hun så pludselig af sig selv offentlighedens opmærksomhed på, at Valgnævnet – der godkender nye partinavne – skulle mødes tirsdag den 21. juni.

På mødet godkendte Valgnævnet da også partinavnet Danmarksdemokraterne – Inger Støjberg. Efterfølgende bekræftede nævnet, at Støjberg har givet tilladelse til, at hendes navn bliver brugt i partinavnet, selvom det ikke er hende selv, der har indgivet ansøgningen.

Danmarksdemokraterne kan dog først blive opstillingsberettiget til Folketinget, når partiet har indsamlet de fornødne 20.182 vælgererklæringer, som skal godkendes af Indenrigs- og Boligministeriet.

Skal Thulesen Dahl med?

Det er endnu uvist, hvem Inger Støjberg får følgeskab af i sit nye parti – og om der vil være folkevalgte fra Christiansborg iblandt.

Til Skive Folkeblad siger hun om Danmarksdemokraterne, at »det er mig, der stifter det«, og så »håber« hun, at der kommer andre til.

Det er velkendt, at hun siden sit brud med Venstre har haft et overordentlig tæt samarbejde med den tidligere DF-formand Kristian Thulesen Dahl, og han har da heller ikke afvist, at han kunne finde på at melde sig ind i et Støjberg-parti.

Spekulationerne opstod på ny, da Thulesen Dahl midt under Folkemødet meldte ud, at han ikke agter at genopstiller til Folketinget for Dansk Folkeparti – og angav sin betændte relation til sin efterfølger som formand, Morten Messerschmidt, og partistifter Pia Kjærsgaard som den direkte årsag.

Derudover er en række af de frafaldne DFere, der forlod partiet tidligere på året, oplagte bud.

Marie Krarup, Liselott Blixt, Lise Bech, Karina Adsbøl, Bent Bøgsted og Hans Kristian Skibby har ganske vist stiftet arbejdsfællesskabet Gæs og Gaser, men de er endnu partiløse.

Krarup og Bøgsted har allerede bekendtgjort, at de ikke vil genopstille til Folketinget, men de fire andre har ikke afvist at gå med, hvis Inger Støjberg stiftede et parti.

Onsdag eftermiddag udsendte Hans Kristian Skibby da også et noget kryptisk tweet, da det blev offentligt kendt, at Støjberg ville stå til rådighed for pressen torsdag.

»Som Thorning-Schmidt sagde: ‘Der kommer en god løsning i morgen …’ Det vil glæde mig – og så lige på Lindas og min 15-års-bryllupsdag …,« skrev den tidligere DF-politiker.