Nu er det afgjort: Her er Alternativets nye leder

Efter flere tætte afstemningsrunder har Alternativet lørdag aften fundet sin nye leder. I sidste ende løb Josephine Fock med sejren.

Josephine Fock er Alternativets nye leder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Det var to kandidater med vidt forskellige profiler, som lørdag aften i Amager Bio stod tilbage, da Alternativets medlemmer skulle vælge en afløser for Uffe Elbæk.

Efter flere runder med afstemninger endte Josephine Fock, der var med til at stifte partiet i sin tid, med at sikre sig sejren i en direkte duel med Theresa Scavenius.

I tredje og sidste afstemningsrunde fik Fock 936 stemmer af de 1.604 afgivne.

»Tusind tak. Det er ekstremt overvældende. Da jeg sad derhjemme i morges, turde jeg ikke forberede en takketale,« sagde Josephine Fock, da hun kort efter afstemningen gik på scenen.

»Alternativet er også mit barn. Men jeg vil gerne takke Uffe Elbæk for at starte partiet. Det var sindssygt vigtigt. Tak, fordi du tog mig ind fra starten,« sagde Josephine Fock.

Alternativts nye leder takkede efter sejren også de andre kandidater til lederposten, men »især Rasmus Nordqvist«, der fik tredjeflest stemmer, fremhævede hun.

»Rasmus og jeg går rigtig langt tilbage til way before Alternativet. Vores ekskærester var gode venner. Jeg forstår, hvis Rasmus ikke synes, det er det fedeste lige nu. Men jeg vil arbejde tæt sammen med Rasmus, så vi får et godt samarbejde i folketingsgruppen,« sagde hun.

Mere kompromissøgende linje

Den 54-årige Josephine Fock har i sin formandsvalgkamp lagt op til et tættere samarbejde med statsminister Mette Frederiksen (S).

Under Uffe Elbæks ledelse har partiet bedyret, at man tilhørte sin egen grønne blok, ligesom man pegede på Elbæk som statsminister ved valget.

Josephine Fock har lagt op til en mere kompromissøgende linje, hvor Alternativet vil søge at komme med i flere forlig. Det mener hun, vil øge partiets indflydelse mere end at føre oppositionspolitik over for S-regeringen, har hun fortalt.

I sin kamp om formandsposten har Theresa Scavenius talt for en mere hård linje over for regeringen på særligt klimaspørgsmålet.

Flere tætte runder

Der skulle som beskrevet flere afstemningsrunder til, før vinderen blev fundet.

Det krævede nemlig mere end 50 procent af stemmerne i en enkelt rundt, hvis en kandidat skulle sikre sig sejren.

Josephine Fock vandt første afstemningsrunde med 567 stemmer. Theresa Scavenius blev nummer to med 451 stemmer, mens Rasmus Nordqvist fik 403 stemmer og Sascha Faxe fik 216 stemmer.

Dermed var Mira Issa Bloch og Rasmus Foged ude.

I næste runde røg Rasmus Nordqvist ud af kampen. Josephine Fock fik her 599 stemmer og Theresa Scavenius fik 445 stemmer, hvilket var færre end i første runde.

»Er hun ikke skøn?«

Uffe Elbæk bebudede sit exit som leder af Alternativet – partiet, han selv var med til at stifte i november 2013 – på et hurtigt indkaldt pressemøde på Frederiksberg i midten af december.

Her forklarede han, at oven på et politisk efterår, hvor partiet ifølge Elbæk havde sat sit aftryk på både klimalov og finanslov, var det nu det rigtige tidspunkt at trække sig.

»Nu synes jeg, at jeg kan aflevere Alternativet i god, solid stand. Det er et parti i harmoni med sig selv. Vi ved, hvor vi vil hen, og vi har fået et tillidsfuldt forhold til den her regering. Man kan ikke skabe en bedre platform for en ny politisk leder at træde ind på,« sagde Elbæk på netop det gadehjørne, hvor ideen om at stifte Alternativet opstod små seks år tidligere.

Han afviste ved den lejlighed at pege på sin efterfølger, men sagde i stedet, at han håbede, der ville komme »fire-fem kandidater«, som partimedlemmerne kunne vælge mellem, når en ny leder skulle vælges 1. februar.

Da han alligevel blev spurgt, hvorvidt partiets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, mon ville være en god efterfølger, svarede den afgående partileder på ganske elbæksk vis:

»Nej, nej, nej, nej. Eller ja, ja, ja. Jeg ved, at I kommer til at tolke på det her – herfra og op til himlen. Jeg vil slet ikke kommentere, hvem der er min favorit.«

I bogen »Uffe mod magten«, der udkom for nyligt – hvor forfatteren har fulgt partiet i ti måneder op til og under folketingsvalget sidste år – er Uffe Elbæk dog citeret for, at han gerne så Theresa Scavenius som sin arvtager en dag:

»Er hun ikke skøn?« spørger Elbæk i bogen og fortsætter:

»Jeg har sådan en drøm om, at hun skal overtage butikken.«

Et parti i modvind

Alternativets nye leder overtager et parti, som har været i bedre forfatning end i øjeblikket.

Ved folketingsvalget i 2015, Alternativets første af slagsen, opnåede Uffe Elbæks parti 4,8 procent af stemmerne og hele ni mandater.

I ren eufori over valgresultatet faldt Elbæk nærmest over ordene, da han senere samme aften leverede sit måske nok mest mindeværdige citat som leder:

»Hvor er det crazy det her, mand.«

Men medvinden løjede sidenhen af, og flere skandalesager om alt fra flyrejser over et dyrt indrettet borgmesterkontor til historier om en lidt for voldsom festkultur martrede partiet.

Ved valget i juni sidste år opnåede partiet kun tre procent af stemmerne, og antallet af mandater blev skåret ned til fem. Flere profiler, herunder medstifter Josephine Fock, forlod siden partiet på Christiansborg.

Fock sidder dermed heller ikke i Folketinget. Hun skal således være leder for partiet fra en position uden for Christiansborg.