Nu bakker Socialdemokratiet og Venstre også op: Her er alle partiernes holdning til rigsretssag mod Støjberg

Næsten alle partierne har nu gjort op, om de anbefaler en rigsretssag mod Inger Støjberg (V) eller ej.

 
»Det er den største mistillidserklæring, jeg kan få fra min egen formand«, siger Inger Støjberg. Video: Philip Davali/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Flere partier har efter interne drøftelser afgjort med sig selv, hvor de står i spørgsmålet om, hvorvidt Inger Støjberg (V) skal for en rigsretssag.

To uvildige advokater hyret af Folketinget gav 6. januar deres vurdering af grundlaget for en mulig rigsretssag mod tidligere minister Inger Støjberg (V) til et underudvalg for Udvalget for Forretningsorden i Folketinget.

Forud for mødet havde flere partier på forhånd gjort deres stilling op, og efter mødet havde yderligere to partier gjort deres holdning klar.

Nu har også Venstre truffet en afgørelse.

Her er et overblik over, hvor de enkelte partier står:

Partier der er for en rigsretssag:

Venstre

Venstre har efter et møde 14. januar som det sidste parti i Folketinget truffet beslutning. Venstre stemmer for en rigsretssag mod partiets medlem og forhenværende næstformand Inger Støjberg.

Det siger formand Jakob Ellemann-Jensen kort før klokken 11 ved et pressemøde.

»Der er nogle voldsomme anklager, som hænger over først og fremmest Inger Støjberg, men også over Venstre som parti. De anklager kommer i første omgang fra Instrukskommissionen og siden understreget fra de to advokater, som Folketinget har sat til at komme med deres vurdering (...) De anklager havde jeg ønsket kunne gå væk. Jeg havde ønsket, at de kunne forsvinde på anden måde end på en rigsretssag. Det kan de ikke, og derfor støtter Venstre nedsættelsen af en rigsret mod Inger Støjberg,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Inger Støjberg fortæller efter sin formand, at hun er skuffet over beslutningen, men at »man ikke dør af en rigsretssag«.

»Jeg tager den her melding stille og roligt,« siger Inger Støjberg, der erkender, at der er sket fejl, men gentager, at hun ikke har givet en ulovlig instruks om adskillelse af asylpar uden partshøring.

»Jeg kunne ikke se mig selv i øjnene, hvis ikke jeg havde grebet ind,« lyder det fra Støjberg.

De Konservative

Torsdag 14. januar melder Det Konservative Folkeparti sig på banen efter i lang tid at have stået som uafklaret. Nu er De Konservative fortaler for en rigsretssag mod Støjberg.

Det skriver partiets gruppeformand Mai Mercado på Facebook.

»Instrukskommissionen er nået frem til, at loven er brudt. Derpå valgte Folketingets partier at bede to advokater om deres vurdering af sagen. De har fremlagt den vurdering, og de mener, der er grundlag for at rejse en rigsretssag. Lov er lov, og lov skal holdes, uanset hvem vi er, og hvad vi i øvrigt står for,« skriver hun og påpeger, at det ville være »svært« at nå til den omvendte konklusion.

Mercado skriver, at det er en enig folketingsgruppe, der er nået frem til beslutningen.

Socialdemokratiet

Socialdemokratiet stemmer for en rigsretssag mod tidligere minister Inger Støjberg (V) i instrukssagen. Det skriver partiet i en pressemeddelelse.

Med Socialdemokratiets melding torsdag stod det endegyldigt klart, at en rigsretssag bliver en realitet.

De Radikale

»Nu har også uvildige advokater talt. Der er begået lovbrud. Ingen er hævet over loven. Det er oplagt at få sagen for Rigsretten,« skriver retsordfører Kristian Hegaard på Twitter.

Enhedslisten

»For mig at se er der ingen tvivl om, at Inger Støjberg bør stilles for en rigsret, siger retsordfører Rosa Lund onsdag efter advokaternes vurdering.«

SF

»For SF er det principielt, at man som minister handler indenfor lovens rammer. Nu skal sagen vurderes af Rigsretten, og så er det op til den, om der i sidste ende kan fældes en dom,« skriver SFs retsordfører, Karina Lorentzen, på Twitter.

Liberal Alliance

»At Folketinget i denne situation skulle sige, at den sag vil vi ikke have prøvet ved en domstol, kan jeg slet ikke forestille mig,« siger folketingsmedlem Ole Birk Olesen.

Alternativet

»Advokaternes vurdering af Instrukskommissionens rapport bekræfter kun Alternativets holdning om at Inger Støjberg skal for en rigsret,« siger partiets medlem af Folketinget, Torsten Gejl.

Løsgængere

Derudover har løsgængerne Simon Emil Ammitzbøll-Bille og de tre løsgængere, der sammen kalder sig Frie Grønne, alle anbefalet en rigsretssag.

Følgende partier er imod en rigsretssag:

Dansk Folkeparti

»Inger Støjberg er udsat for en hetz uden lige,« skriver Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, på Facebook onsdag. Hans parti mener ikke, at der er belæg for en rigsretssag.

Nye Borgerlige

»For os er det fuldstændigt afgørende, at der ikke er ét eneste vidne, der siger, at ministeren (Inger Støjberg, red.) har beordret dem til at gøre noget ulovligt,« siger partileder Pernille Vermund.

Lars Løkke Rasmussen

Venstres tidligere formand og nu løsgænger i Folketinget Lars Løkke Rasmussen meddelte onsdag i denne uge, at han ikke kommer til at stemme for at rejse en rigsretssag. Det skrev han på sin hjemmeside.

»Der skal træffes et valg, selvom jeg med sikkerhed får på puklen for det og mange sikkert (bevidst) vil misforstå motiverne. Jeg har truffet mit: Jeg stemmer ikke for en rigsretssag.«

»Man anlægger ikke en rigsretssag, der vil beslaglægge 15 af højesterets 18 dommere en rum tid frem, for at finde ud af, om der kan straffes. Man anlægger en rigsretssag, hvis man føler sig overbevist om, at det fører til domsfældelse,« skriver Lars Løkke.

/ritzau/