Nu afviser Esben Lunde at have set omdiskuteret PowerPoint-dokument, der kan afgøre hans ministerfremtid

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen blev alligevel ikke præsenteret for det dokument, som DF og oppositionen har kritiseret ham for at tilbageholde. Hans fremtid som minister er endnu uvis.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V)  under dagens samråd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har ikke været præsenteret for de 16 konkrete forslag til at dæmme op for store kvotefiskere i, der er helt central i forhold til, om ministeren har løjet for Folketingets partier.

Det oplyser Esben Lunde Larsen nu i et skriftligt svar til Miljø- og Fødevareudvalget, efter at han på et flere timer langt dramatisk samråd i morges flere gange ændrede forklaring om, hvorvidt han kendte til og var blevet præsenteret for en PowerPoint-præsentation med de 16 konkrete forslag fra NaturErhvervstyrelsen, der kan bruges i et opgør med såkaldte kvotekonger i fiskeriet.

»Jeg har ikke på noget tidspunkt været forelagt det omtalte oplæg til PowerPoint-præsentation af 31. maj 2016,« svarer han i et udvalgssvar.

Efter samrådet i morges sagde Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, at samrådet havde været en ren tilståelsessag fra ministeren, og at han havde løjet for Folketinget.

»Han har løjet om, at han kendte til nogle forslag, som kunne bruges fremadrettet. 16 forslag har der ligget, dem siger ministeren, at han ikke har set. Han har derimod set ni til ti på et slide. Så han har kendt til forslag. Det er forslag til at stramme op overfor kvotekonger,« sagde Ib Poulsen.

Han ville ikke sige, om den udmelding betyder, at Dansk Folkeparti trækker sin støtte til Esben Lunde Larsen. Det skal han først diskutere med partiets ledelse, der tager en beslutning. Hvis DF ikke længere har tillid til Lunde Larsen, vil han reelt være færdig som minister.

DFs gruppeformand, Peter Skaarup, oplyser her til aften til Berlingske, at partiet først i næste uge vil træffe en beslutning om Esben Lunde Larsens fremtid.

De 16 forslag blev aldrig sendt videre

De 16 anbefalinger har været helt centrale, siden Berlingske tidligere på ugen kunne afsløre, at Esben Lunde Larsen kun havde præsenteret oppositionen og Dansk Folkeparti for ét konkret tiltag til at tage et opgør med såkaldte kvotekonger i fiskeindustrien, der støvsuger alle kvoter til sig.

Et flertal uden om regeringen har længe ønsket et sådan opgør, og til det havde de bedt ministeriet og dets styrelser om konkrete forslag fra deres fageksperter, som de kunne bygge nye tiltag på.

Men Berlingske kunne afsløre, at ministeriet længe havde ligget inde med 16 konkrete forslag, der aldrig var blevet sendt til partierne på nær det ene af dem.

Dansk Folkepartis Ib Poulsen sagde til Berlingske, at han flere gange havde efterspurgt tiltag netop som dem, der findes i kataloget med de 16 tiltag.

»Så ministeren har løjet over for mig både mundtligt og skriftligt. Det må man ikke som minister, og i min bog er det en skærpende omstændighed, at han gør det over for sit støtteparti. Det er ikke særlig fremmende for samarbejdet. Det skaber mistillid,« sagde Ib Poulsen, da historien kom frem tidligere på ugen.

Esben Lunde Larsen afviste, at han var blevet præsenteret for de 16 forslag af sit embedsværk og derfor ikke løj. Men i dagens samråd kom han med skiftende forklaringer om hans kendskab til forslagene.

Dokument med »Forelæggelse til ministeren«

Flere medier kunne i morges før samrådet afsløre det dokument fra et PowerPoint-show fra Miljø- og Fødevareministeriet, hvor der står »Forelæggelse til ministeren«.

Dokumentet indeholder størstedelen af de 16 anbefalinger, og alt tydede dermed på, at ministeren – modsat hans forklaring – var informeret om i hvert fald størstedelen af forslagene.

På samrådet indledte Esben Lunde Larsen med at sige, at han gik ud fra, at han var blevet præsenteret for den omtalte PowerPoint-præsentation, siden der stod »Forelæggelse til ministeren«.

Men under samrådet fik han af sine bisiddere fra ministeriet at vide, at det alligevel ikke var sikkert, at han var blevet forelagt dokumentet.

I ministeriet arbejdede de sideløbende med samrådet på højtryk for at kortlægge, om dokumentet rent faktisk havde været præsenteret for ministeren. På de gentagne spørgsmål på samrådet endte Esben Lunde Larsen derfor med at sige, at han ville sende et skriftlig svar til Folketingets partier, når han kunne give et endeligt .

Det er det svar, hvor Esben Lunde Larsen til Miljø- og Fødevareudvalget nu slår fast, at han alligevel ikke har været præsenteret for dokumentet.

Det er endnu uvist, hvilken betydning de nye oplysninger får i forhold til Esben Lunde Larsens fremtid som minister.