Nu advarer støtteparti regeringen mod at handle »overilet« og »i affekt«: »Jeg håber, partierne vil besinde sig«

Mens Mette Frederiksen sidder i forhandlinger om forsvarsforbeholdet, kommer regeringens støtteparti med en kraftig opfordring til, at man ikke forhaster sig. Ifølge partiets forsvarsordfører er en folkeafstemning nu kun et spørgsmål om tid, efter regeringen er »vendt på en tallerken ».

Enhedslisten advarer nu statsminister Mette Frederiksen og regeringen mod at kaste landet hovedkulds ind i en lynafstemning om det danske forsvarsforbehold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige nu sidder statsminister Mette Frederiksen (S) med Venstre, De Konservative, SF og De Radikale i forhandlinger om en stor forsvarspolitisk aftale, der kan medføre en markant ændring i Danmarks forsvars- og EU-politik i form af en lynafstemning om forsvarsforbeholdet.

Enhedslisten er imod en afskaffelse af forbeholdet, og fra regeringens støtteparti lyder der nu en klar opfordring fra forsvarsordfører Eva Flyvholm til de forhandlende parter om, at man ikke »forhaster« sig med at gennemføre »en stor og drastisk ændring« af forsvarspolitikken.

»Vi har i mange år haft en enighed med regeringen om, at der ikke var grundlag for at afskaffe forsvarsforbeholdet. Nu vender de (regeringen, red.) på en tallerken. Det er lidt bekymrende, og det er med til at underbygge vores bekymring om, at man måske handler lidt overilet og i affekt,« siger Eva Flyvholm.

Partiet frygter, at den igangværende krig i Ukraine betyder, at man kaster sig hovedkulds ud i en afstemning om forbeholdet, selvom det ikke vil gøre en forskel for den akutte situation. Derudover er man også bekymret for, at afstemningen vil finde sted i en så nær fremtid, at befolkningen ikke får megen tid til at sætte sig ind i sagen.

»Vi vil gerne advare imod, at man kaster sig alt for forhastet ind i det her,« siger hun.

En lynafstemning er problematisk, for forsvarsforbeholdet er en »kompleks« problemstilling, som kræver »grundige overvejelser«, lyder det fra Eva Flyvholm, der frygter, at danskerne kommer til at sætte deres kryds, uden at kende konsekvenserne til fulde. Hun har samtidig »en vis bekymring over«, at regeringen har »ændret position så pludselig, som den har«.

»Man skal tage bestik af en ny sikkerhedspolitisk situation, men man skal også tage de rigtige skridt og ikke bare kaste alt op i luften,« siger hun og fortsætter:

»Jeg håber, partierne vil besinde sig i det her,« siger hun.

Eva Flyvholm, forsvarsordfører i Enhedslisten, er ikke imponeret over den U-vending, regeringen har foretaget, når det kommer til det danske forsvarsforbehold. Hun frygter, at det kan få store konsekvenser, hvis man vælger at tage et opgør med forbeholdet under en lynafstemning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Interview førte til intern uro

Enhedslisten er gennem årene gået fri af fløjkrige og formandsopgør, men krigen i Ukraine har i den forgangne uge flere gange afsløret interne stridigheder og flere spørgsmål presser sig på.

Kan Enhedslisten stå fast på ønsket om at bekæmpe militarisme, forlade NATO og nedlægge det danske militær, mens der er krig i et europæisk land?

Berlingske har talt med flere prominente stemmer fra partiet, og noget tyder på, at et opgør ulmer.

Uroen begyndte for alvor, da Jyllands-Posten bragte et interview med folketingsmedlem Christian Juhl, der placerede en del af ansvaret for krigen hos ukrainerne selv. Politisk ordfører Mai Villadsen tog kort efter offentlig afstand fra sin kollega og fastslog på Twitter, at overgrebet på ukrainerne »alene er Putins ansvar«.

Men her stoppede problemerne ikke.

Dagen efter var hovedbestyrelsesmedlem Mikael Hertoft forbi Berlingske og Jyllands-Posten, hvor han gav udtryk for, at Ukraine selv bærer en del af ansvaret for den russiske invasion. Herefter måtte Mai Villadsen igen til tasterne. Hun skrev, at udtalelserne var »fuldstændig forkerte« og »på ingen måde Enhedslistens politik«.

Søndag kan man læse i Berlingske, at flere toneangivende medlemmer ikke er sikre på, at en dansk udmeldelse af NATO fremover vil være en del af partiets principprogram. Dog vil man fortsat være dybt kritisk over for NATO, der i Enhedslisten øjne i højere grad er en angrebsalliance end et forsvarssamarbejde, lyder det.

På trods af at et muligt opgør med partiets linje i forhold NATO muligvis ulmer, går Enhedslisten fortsat ind for forsvarsforbeholdet, selvom Eva Flyvholm anerkender, at man står midt i »en ekstrem udfordret sikkerhedssituation«.

Kun et spørgsmål om tid

Eva Flyvholm mener, at man bør droppe ideen om en folkeafstemning nu og i stedet rette al fokus mod at lægge et pres på Putin gennem sanktioner, der »hellere skulle være faldet i går end i dag«.

I forhold til en ophævelse af forsvarsforbeholdet, er det »store spørgsmål«, der presser sig på, og som man er nødt til at overveje grundigt.

Skal Danmark eksempelvis være med til at oprette en EU-hær? Og skal Danmark pumpe milliarder ind i en våbenproduktion i EU?

»Det er en meget stor ændring af dansk udenrigspolitik og landets relation til EU, man nu kaster ind i billedet. Det hjælper ikke i den konkrete situation, og det kan komme til at give bagslag, hvis man ikke tænker det grundigt igennem,« siger hun.

Med regeringens U-vending er det ifølge Eva Flyvholm ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt afstemningen bliver til noget eller ej, selvom man gerne så det anderledes i Enhedslisten.

Det gør den, mener Eva Flyvholm.

Tilbage står kun spørgsmålet om, hvornår den vil finde sted.

»Jeg håber bare, at det ikke bliver en ekstrem forhastet proces, for det er nogle vitale spørgsmål, som befolkningen nu skal til at diskutere,« siger hun.

Lars Løkke Rasmussen mener ikke, at en lynafstemning om det danske forsvarsforbehold er vejen frem, selvom han ønsker et opgør med forbeholdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Flere maner til besindighed

Det er ikke kun hos Enhedslisten, at søndagens forhandlinger vækker bekymring.

De dybe panderynker findes også hos Dansk Folkeparti, hvor formand Morten Messerschmidt lover at kæmpe med »næb og kløer« for en bevarelse af forbeholdet.

Han retter søndag en opsigtsvækkende kritik mod regeringen og de forhandlende partier, som ifølge DF-formanden udnytter den nuværende situation i Ukraine til at afskaffe forbeholdet.

En adfærd der ifølge ham er »uklædelig« men som ikke kommer bag på ham.

»Jeg har været længe nok i politik til ikke at undervurdere mine modstanderes villighed til at misbruge en situation til at skræmme danskerne. Men jeg synes, at det er en hasarderet vej at gå. Vi vil gøre alt for, at det ikke sker,« siger han blandt andet.

Det er dog ikke udelukkende partier, der ønsker at bevare forbeholdet, som kritiserer regeringen for den del af de igangværende forhandlinger, der handler om det.

Det samme gør tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, der i dag er formand for Moderaterne, som over for Politiken maner til besindighed.

Han ønsker selv et opgør med forbeholdet, men mener ikke, at en lynafstemningen lige nu er vejen frem.

»Et opgør med forbeholdene skal ikke bare basere sig på en følelse, men også på eftertanke. Jeg har en bekymring over, om vi nu får sådan en konkurrence mellem partierne om at vise mest mulig handlekraft,« siger Lars Løkke Rasmussen til mediet.

Historisk aftale i vente

Forhandlingerne i Statsministeriet begyndte søndag formiddag.

Forhandlingerne har ingen bagkant, og det lød tidligere fra TV2s politiske redaktør, Hans Redder, på Twitter, at det var svært at sige, om der kom en aftale i dag.

Det har midlertidigt ændret sig siden da.

»Det lyder på kilder til at være ret sandsynligt, at en aftale kan lande i løbet af i aften. Og det lyder til i så fald at være en aftale, vi godt kan tillade os at kalde historisk,« skriver han nu på Twitter.

Tilføjelse: Sidste afsnit i denne artikel med opdateringer fra TV2s politiske redaktør blev tilføjet 16:04.