Notat: Udlændingelov gennemhullet af EU-dom

Den stramme danske udlændingelov er i krise, fremgår det af et regeringsnotat. DF's krav kan næppe opfyldes.

Foto: Claus Bjørn Larsen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et internt regeringsnotat slår fast, at konsekvenserne af EF-dom er langt større, end regeringen hidtil har erkendt. DF's krav kan næppe opfyldes hedder det.

Sommerens afgørelse fra EF-Domstolen gennemhuller den stramme danske udlændingelov mere, end regeringen hidtil har indrømmet. Det fremgår af det interne regeringsnotat, som Morgenavisen Jyllands-Posten er i besiddelse af.

I notatet dementerer regeringens jurister statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) udsagn om, at dommen kun berører "et hjørne" af udlændingepolitikken.

Notatet afslører også, at regeringen kun har beskedne muligheder for at opfylde Dansk Folkepartis krav om nye regler til at stoppe i de huller, som EF-Domstolen har slået i udlændingeloven.

Reelt er juristerne efter en måneds intenst arbejde kun kommet op med ét eneste bud på at begrænse effekten af EF-dommen. Og det forslag tvivler de selv på: Det kan blive skudt ned af en ny afgørelse fra EF-Domstolen, inden året er omme, advarer de.

Siden EF-Domstolens afgørelse i den såkaldte Metock-sag den 25. juli i år har regeringen lovet en redegørelse for dommens effekt på de stramme danske udlændingeregler.

Redegørelsen lader vente på sig på nu sjette uge, og det interne notat fra Integrationsministeriet til regeringens koordinationsudvalg fortæller, hvor vanskelig opgaven er: Dommen fjerner helt de danske forsvarsværker mod at bruge EU-reglerne til at køre uden om dansk udlændingelov.

Og mulighederne for at lukke hullerne er få og tvivlsomme, konstaterer regeringens egne jurister.

/ritzau/