Norske toldere opfordrer til mere grænsekontrol i Danmark

Danmark er et transitland for ulovlige varer, der ryger videre til Norge, lyder det fra det norske toldvæsen: »Jo mere grænsekontrol Danmark får, des bedre vil det være«.

Arkivfoto. Grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse ved motorvejen i Frøslev i 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Venstre og Dansk Folkeparti lægger arm om at indføre skærpet grænsekontrol i Danmark, lyder der nu en klar opfordring fra nabolandet Norge.

»Vi vil se meget på positivt på det, hvis Danmark får mere kontrol ved grænsen. Med lovlig trafik følger også ulovlig trafik. Jo mere grænsekontrol Danmark får, des bedre vil det være,« siger Geir Høiseth, underdirektør i det norske toldvæsen, til Politiko.dk.

Baggrunden er, at Danmark er blevet et transsitland for ulovlige smuglervarer såsom narkotika, som ryger videre til de nordiske lande, forklarer Geir Høiseth:

»Vi kan se, at en stor del af de varer, vi beslaglægger i Norge, kommer op gennem Danmark fra et tredje land,« siger han.

En del slipper igennem

De senest offentliggjorte tal viser, at den norske kontrol i 2014 beslagde narkotika 2.681 gange.

I samme periode blev forskellig spiritus beslaglagt 15.635 gange, hvilket ifølge Geir Høiseth blot giver »et lille billede af«, hvor galt det i virkeligheden står til.

»Vi forsøger at beslaglægge alt, men vi må også erkende, at en del personer slipper igennem,« siger han.

I øjeblikket arbejder cirka 1.800 personer i den norske pendant til Told og Skat, oplyser Geir Høiseth.

Alligevel har det norske told- og afgiftsdirektorat, der hører under Finansministeriet i Norge, bedt om flere midler til at styrke grænsekontrollen i de kommende år.

»Det bliver vi nødt til, hvis vi skal granske kriminaliteten i Norge,« siger underdirektøren i det norske toldvæsen.

Sverige: Det er et politisk spørgsmål

I Sverige oplever man også, at et stigende antal personer forsøger at smugle ulovlige varer via Danmark, forklarer grænsekontrolchef i Malmø, Lars Bäckström.

Han vil ikke forholde sig til, om der bør føres skrappere kontrol ved de danske grænser.

»Det er et politisk spørgsmål, som vi er meget forsigtige med at svare på,« siger Lars Bäckström.

Spørgsmålet om Schengen-reglerne

Grænsekontrol er et af de afgørende stridspunkter mellem Venstre og Dansk Folkeparti i de aktuelle forhandlinger om et regeringsgrundlag. DF ønsker at genindføre modellen, som de aftalte med VK-regeringen i 2011, og som indebar flere tolder og kontrolanlæg ved de danske grænser. Tiltaget blev imidlertid annulleret, da Helle Thorning-Schmidts regering overtog magten.

Venstre er enige i, at der skal findes en løsning, men at den skal holde sig inden for det europæiske Schengen-samarbejde, der bl.a. skal sikre, at varer og arbejdskraft kan bevæge sig så let som muligt over landegrænser i EU.

Problemet er - rapporterer Weekendavisen i dag - at jurister i det danske embedsværk er kommet frem til, at netop 2011-modellen vil bryde med Schengen-reglerne.

DF er blevet præsenteret for forslag til et regeringsgrundlag, men det er ikke tilfredsstillende, lød det onsdag fra partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF).

»Som tingene ligger lige nu, er det ikke vores vurdering, at indflydelsen vil være størst, hvis vi går med i en regering. Der er grundlaget ikke godt nok,« sagde han.

Læs også: Borgerlige forhandlinger ligner politisk kluddermor