Norske socialdemokrater er dobbelt så populære som de danske

Mens Socialdemokraterne tørster efter flere vælgere herhjemme, står søsterpartiet Arbeiterpartiet til over 40 procent af stemmerne i Norge.

Der grund til at glæde sig for det norske Arbeiterpartiets leder, Jonas Gahr Støre. Hans parti står i øjeblikket til over 40 procent af de norske stemmer. På billedet ses Støre, mens han i 2011 endnu var udenrigsminister i Jens Stoltenbergs regering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom Socialdemokraterne efterhånden har vristet de katastrofale meningsmålinger med under 20 procents opbakning fra sig, kæmper partiet alligevel stadig med meningsmålinger, der, hvis de blev omsat til valgkryds, ville give partiet historisk en vælgerlussing. Og længe har eksperter desuden talt om en generel krise for Europas socialdemokratier.

Vil Helle Thorning-Schmidt og co. alligevel hente lidt optimisme, kan de passende kigge nordpå.

Det går nemlig usædvanlig godt for det norske søsterparti Arbeiterpartiet - i hvert fald hvad meningsmålinger angår. De norske socialdemokrater har således høstet over 40 procent af stemmerne i samtlige syv nationale opinionsundersøgelser i 2015.

Det skriver Aftenposten.

Dermed ligger Arbeiterpartiet med formand Jonas Gahr Støre i spidsen til næsten dobbelt så høj en stemmeandel som Socialdemokraterne i Danmark. Ifølge Berlingske Barometers vægtede gennemsnit ligger Socialdemokraterne til 22,8 procent, mens Arbeiderpartiet i Norge i meningsmålingerne ligger til op mod 42,8 procent af stemmerne.

Arbeiterpartiet har dermed ifølge hjemmesiden Poll of polls et forspring på 80.000 stemmer i kampen om at genindtage ministertaburetterne på den anden side af Skagerrak.

I modsætning til de danske socialdemokrater, er Arbeiterpartiet da heller ikke tynget af regeringsansvar, eftersom partiet efter stortingsvalget i 2013 måtte overlade ministertaburetterne til en regering bestående af det konservative Høyre og nationalliberale Fremskrittspartiet. Et faktum, der naturligvis kan spille ind på partiets popularitet.

Arbejderpartiet i Norge har dog i de seneste år konsekvent stået stærke end Socialdemokraterne i Danmark, hvad opbakning angår.

Partiet fik ved det seneste stortingsvalg i 2013 30,8 procent i af stemmerne, mens Socialdemokraterne i Danmark fik 24,8 procent af stemmerne ved folketingsvalget i 2011. Gangene før lød resultaterne på 35,4 procent til Arbeiderpartiet mod 25,5 til Socialdemokraterne.