Norge giver dansk Syrien-kurs kold skulder

Norge afviser det danske synspunkt om, at man skal forhandle med Syriens Bashar al-Assad.

Arkivfoto. President Bashar al-Assad. Fold sammen
Læs mere
Foto: SANA

Mens Martin Lidegaard (R) som en af de første vestlige udenrigsministre er klar til at forhandle med den syriske præsident, afviser den norske udenrigsminister enhver form for dialog med Bashar al-Assad.

»En leder, som har brugt kemiske våben mod sit eget folk, er ingen løsning for fremtiden,« siger udenrigsminister Børge Brende iføge norske vg.no til nyhedsbureauet NTB.

»Det er en handling, som gør, at Assad ikke er en del af løsningen for Syrien. Det er helt uacceptabelt,« tilføjer den norske udenrigsminister.

Fredag sagde udenrigsminister Martin Lidegaard til Berlingske, at Syriens præsident skal accepteres som en forhandlingspartner for at få afsluttet landets næsten fire år lange blodbad.

»Man er nødt til at forhandle med dem, der har magten, og acceptere Assad som en forhandlingspartner for at opnå fred,« fastslog Martin Lidegaard, som ikke lagde skjul på, at præsident Assads rette plads er på anklagebænken ved Den Internationale Straffedomstol.

»Jeg har hele tiden haft svært ved at se Assad som en del af Syriens fremtid. Det har jeg fortsat. Men det er omvendt åbenlyst, at når man skal forhandle om Syriens fremtid, så er man nødt til at tale med regimet i Damaskus. Det undgår man ikke,« forklarede Martin Lidegaard.

Den norske udenrigsminister mener, at der i Syrien er behov for en overgangsregering, hvor alle væsentlige grupperinger er repræsenteret. Men forudsætningen er, at Bashar al-Assad ikke skal spille nogen rolle.

»Det er fortsat vores position,« siger Børge Brende.