Nordiske lande vil stå sammen mod Rusland

De nordiske forsvarsministre vil styrke samarbejdet. Russernes fremfærd er den største trussel mod den europæiske sikkerhed, skriver ministrene i en fælles kronik.

Foto: ?????? ?????????. De nordiske forsvarsministre vil styrke samarbejdet. Russernes fremfærd er den største trussel mod den europæiske sikkerhed, skriver ministrene i en fælles kronik.
Læs mere
Fold sammen

De kommende år vil byde på et styrket militært samarbejde mellem de fem nordiske lande. I hvert fald hvis det står til forsvarsministrene fra Danmark, Sverige, Finland og Norge samt den islandske udenrigsminister.

I en fælles kronik i den norske avis Aftenposten skriver de nordiske ministre, at truslen fra Rusland gør det nødvendigt at udvide forsvarssamarbejdet på en række områder, blandt andet i forhold til cybersikkerhed, militære øvelser og udveksling af efterretningsoplysninger.

»Den russiske aggression mod Ukraine og den ulovlige annektering af Krim er brud på folkeretten og andre internationale aftaler. Den russiske fremfærd er den største udfordring mod den europæiske sikkerhedssituation,« skriver de fem ministre, heriblandt danske Nicolai Wammen (S), i kronikken.

»Udviklingen indebærer, at den sikkerhedspolitiske situation i de nordiske landes nærområder er blevet markant forværret det seneste år. Vi må være forberedt på, at kriser eller hændelser kan opstå,« lyder det videre.

Ministrene understreger i Aftenposten, at de nordiske lande må forholde sig til russernes reelle handlinger - ikke til retorikken fra regeringen i Kreml.

»Russerne gennemfører store økonomiske satsninger inden for militæret. De har vist, at de er parate til at bruge militære virkemidler for at opnå politiske mål, selv når det indebærer brud på internationale, folkeretlige principper. Det russiske forsvar optræder udfordrende langs vores grænser, og der har været flere grænsekrænkelser over for landene ved Østersøen,« påpeger de nordiske ministre.

En norsk forsvarsekspert, Janne Haaland Matlary, vurderer, at udmeldingen fra ministrene skal ses som et forsøg på at afskrække russerne. Samtidig kan samarbejdet ses som et første skridt for at få Sverige og Finland ind i NATO med de øvrige nordiske lande.