Nordiske EU-kandidater: Vi skal inspirere til grøn omstilling

Kandidater til EU-valget mener, at de nordiske lande skal sørge for at skubbe EU til grøn omstilling.

Morten Helveg, som er spidskandidat for De Radikale, mener, at andre medlemslandei EU blandt andet bør kigge på det nordiske elsystem. Her er det Ørsted havvindmøllepark Horns Rev 2 i Nordsøen ud for Esbjerg. Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den grønne omstilling i de nordiske lande kan være kilde til god inspiration for andre EU-lande.

Det mener blandt andre Socialdemokratiets spidskandidat til Europa-Parlamentet, Jeppe Kofod, som deltager i nordisk valgdebat om EU arrangeret af Nordisk Råd. Her er blandt andet klimapolitik på dagsordenen.

- Mange i andre EU-lande er bekymrede for, at man skal omstille meget hurtigt. Men vi skal bruge kræfter på at fortælle, at man faktisk kan skabe job ved at omstille til grøn energi, siger Jeppe Kofod.

- Der er vi alt for tilbageholdende. Vi holder os for meget tilbage, der skal vi ændre vores tankegang og være med til at støtte nye mål, siger han under debatten.

Morten Helveg, som er spidskandidat for De Radikale, mener, at andre medlemslande blandt andet bør kigge på det nordiske elsystem.

- Vi har integreret vores elmarked og har skabt en forbindelse, der virker. Når det blæser i Nordsøen, kan man sende energi videre til andre lande. Vi tjener til inspiration på området, siger han.

Alternativets spidskandidat, Rasmus Nordqvist, er også paneldeltager i den af dagens debatter, som handler om klima. Han mener, at man skal passe på med at pudse den "nordiske glorie".

- Man pumper for eksempelvis olie op i Norge, så det er ikke bare Norden, der har de rigtige svar. Vi skal se på skatter og afgifter, og EU er et godt sted at se på det, siger Rasmus Nordqvist.

Deltagerne i debatten kommer fra Danmark, Finland og Sverige, og flere af dem er spidskandidater i deres respektive partier ved valget den 26. maj.

Nordisk Råd er det officielle parlamentariske organ for det nordiske samarbejde. Det består af 87 medlemmer fra Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige samt Færøerne, Grønland og Åland. Nordisk Råd mødes fire gange om året.

/ritzau/