Nøglepersoner genafhøres i skattesag

De seks hovedpersoner i skattesagen kan godt forberede sig på nye spørgsmål fra skattesagskommissionen.

Særligt den hjemsendte departementschef Peter Lofts vidneudsagn belaster tidligere skatteminister Troels Lund Poulsens (V) forklaring om, at Lund Poulsen knap interesserede sig for Helle Thorning-Schmidts skattesag . (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Skattesagens seks nok mest centrale personer bliver alle sendt tilbage i vidneskranken hos skattesagskommissionen i Gladsaxe.

42 personer har vidnet for kommissionen om, hvad de oplevede, da Skat behandlede Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skattesag i 2010, og kommissionen har yderligere spørgsmål til seks vidner, fremgår det af kommissionens hjemmeside i dag. Samtlige seks vidner bestrider nye stillinger i dag, men er her angivet med deres daværende titel under skattesagsbehandlingen:

- Skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

- Rådgiver og spindoktor Peter Arnfeldt.

- Departementschef Peter Loft.

- Produktionsdirektør Steffen Normann Hansen.

- Direktør for Skat København, Erling Andersen.

- Skattedirektør i Skat København Lisbeth Rasmussen.

Kommissionen undersøger, om nogen uretmæssigt forsøgte at påvirke Thorning og Kinnocks skattesag, og hvem der lækkede parrets afgørelse til dagbladet BT op til folketingsvalget i 2011. Det var især ventet, at Troels Lund Poulsen ville blive genindkaldt, fordi hans vidneforklaring om, at han dårligt interesserede sig for sagen, ikke flugter med flere embedsmænds erindring. Især departementschef Peter Loft kunne fortælle, hvordan Lund Poulsen løbende blev underrettet om sagen sommeren 2010 og gjorde sig konkrete overvejelser om sagens udfald.

Troels Lund Poulsen har på den anden side forklaret kommissionen, at hans engagement i sagen alene skyldtes, at han ville sikre, at den menige dansker skulle have samme behandling af Skat som Stephen Kinnock. 

Skattesagskommissionen mangler fortsat at afhøre en stribe vidner om et særligt hjørne i skattesagen: Om Folketingets Ombudsmand blev ført bag lyset under sagsbehandlingen. Dokumenter i sagen viser, at både Peter Loft og Erling Andersen i skriftlige svar til Ombudsmanden nedtonede, hvor dybt involveret Skatteministeriets top var i sagen.

Nye spørgsmål

Fire af de seks genindkaldte vidner skal også forklare sig om Ombudsmandsdelen, men alle seks er genindkaldt om emner, der ligger ud over det hjørne, forklarer kommissionsformand Lars E. Andersen. Kommissionen har »nogle yderligere spørgsmål,« som han formulerer det. Lars E. Andersen vil ikke kommentere, om genindkaldelsen er et udtryk for, at kommissionen ikke tror på de genindkaldtes tidligere forklaringer, eller om de omtalte er i særlig risiko for kritik af kommissionen. Faktisk vil han ikke uddybe, hvorfor de er genindkaldt:

»Vidnerne har heller ikke selv fået en nærmere begrundelse, men bare fået et brev om, at vi har nogle yderligere spørgsmål,« siger han.

Allerede fredag omtalte dagbladet Politiken, at Lund Poulsen og Arnfeldt ville blive genindkaldt. Arnfeldt, som fortsat er sigtet for at have lækket skatteafgørelsen, sagde, at hvis det handlede om lækage, havde han ikke mere at bidrage med. Lund Poulsen sagde til Ritzau, at han vil svare på kommissionens spørgsmål.

Afhøringerne fortsætter i august; kommissionen forventes at afgive beretning i foråret 2014.

Læs Berlingskes gennemgang af hele skattesagen.