Nødråb fra Vestegnen: Lemp dagpengereglerne nu

Socialdemokratiske borgmestre fra Ishøj og Brøndby vil ikke vente på en dagpengekommission.

Ishøjs socialdemokratiske borgmester, Ole Bjørstorp, var i går i sommerstemning i sin have, men alvoren i hans dagpengebrev til partifællen, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, er ikke til at tage fejl af. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Presset på regeringen og særligt Social­demokraterne for endnu en gang at kigge på reglerne for dagpenge inden et valg tager nu yderligere til i styrke. I et opråb til beskæftigelses­minister Mette Frederiksen (S) kræver to socialdemokratiske vestegnsborgmestre utvetydigt, at regeringen straks afbøder konsekvenserne af den halvering af dagpengeperioden, der ifølge borgmestrene rammer netop deres borgere særligt hårdt.

»Dagpengereformen har haft meget barske konsekvenser her i kommunen. Vi er den kommune i landet, der er hårdest ramt. Regeringen skal gøre noget her og nu – i stedet for at putte problemet i en syltekrukke med en dagpengekommission,« siger borgmester i Ishøj Ole Bjørstorp, der kort før sin sommer­ferie sendte et brev til Mette Frederiksen, hvor han anmoder om resolut handling.

I brevet skriver Ole Bjørstorp (S), at reformen »medfører økonomiske såvel som praktiske udfordringer for Ishøj Kommune i form af socialt dårligt stillede familier, fattigdom mv.« og understreger, at tal viser, at i Ishøj Kommune mistede omkring 16 procent af de ledige i 2013 retten til dagpenge.

I Brøndby Kommune er borgmester Ib Terp på linje med sin partikammerat.

»Særligt herude på Vestegnen står vi med kæmpe problemer. Hvis vi skal vente til 2016 på en løsning, vil rigtig mange blive ramt i mellemtiden. Min tålmodighed er ikke særlig stor på det her område,« siger Ib Terp.

Begge ønsker, at der bliver kigget både på dagpengeperioden, men foreslår også, at det skal være lettere at genoptjene retten til dagpenge for ledige, der er røget ud af systemet.

Regeringssamarbejdets ømme tå

Med kravet flytter utilfredsheden med dagpengeforringelserne fra den social­demokratiske folketingsgruppe og fra regeringens parlamentariske grundlag, SF og Enhedslisten, helt ud til de vigtige socialdemokratiske borgmestre på Vestegnen, der flere gange har ændret kursen for Socialdemokraternes politik på Christiansborg – eksempelvis i forbindelse med blandt andet betalingsringen og udlændingepolitikken.

Dagpengereformen har været en øm tå i regeringssamarbejdet mellem Social­demokraterne og de Radikale, siden det stod krystalklart, at der efter valget i 2011 ikke var flertal for at ændre aftalen mellem den tidligere VK-regering, Dansk Folkeparti og de Radikale, der betød, at dagpengeperioden blev halveret og kravet til optjening af dagpenge­retten ligeledes blev forlænget.

Regelændringerne har indtil videre medført, at op mod 50.000 personer siden 1. januar 2013 ifølge a-kassernes branche­organisation, AK-Samvirke, er faldet for dagpenge­grænsen, og regeringen har flere gange efter pres måttet afbøde konsekvenserne med blandt andet de såkaldte akutpakker og med en midlertidig arbejds­markedsydelse til personer, der er faldet ud af dagpengesystemet.

Senest har regeringen nedsat en kommission, der efter et valg skal komme med anbefalinger til et nyt og mere »fleksibelt« dagpengesystem. Men det er ikke godt nok, er svaret.

»Det er bare et forsøg på at udskyde problemerne til efter et folketingsvalg. Det er en syltekrukke,« siger Ole Bjørstorp.

Hos de Radikale slår vikarierende ordfører Liv Holm Andersen (R) fast, at regeringen vil vente på kommissionens arbejde, der skal være afsluttet ved årsskiftet 2015/2016 – altså efter et kommende folketingsvalg.

»Dagpengereformen ligger helt fast. Vi har lavet nogle opblødninger undervejs. Nu må alle – også Vestegnens borgmestre – vente på kommissionen,« siger Liv Holm Andersen.

Også Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen, kalder det urealistisk at ændre yderligere på dagpengeområdet før et valg.

»Det er ikke politisk muligt at gøre mere eller andet på dagpengeområdet, end det regeringen allerede har gjort. Jeg kan godt forstå, at der bliver presset på. Når jeg hører det her fra borgmestrene, berører det mig dybt. Det er hjerteblod for socialdemokraterne, og vi tager det meget alvorligt,« siger han.