Nødhjælpsorganisationer skoser EU-plan

EU adresserer ikke det virkelige problem i Middelhavet med deres plan, lyder kritikken fra Amnesty International og Red Barnet, der frygter flere tragiske forlis.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en tredobling af ressourcerne til grænseoperationen Triton og en militær oprustning mod menneskesmuglerne fandt EUs ledere torsdag aften fælles fodslag om en indsats, der skal forhindre tragiske forlis i Middelhavet som det, der i sidste weekend kostede tæt på tusinde bådflygtninge livet.

Men de foranstaltninger nytter ikke nok, lyder kritikken fra Red Barnet og Amnesty International, der begge efterlyser flere ressourcer ude i selve Middelhavet, hvor både synker.

»Man sætter ikke ind der, hvor man reelt kan liv. Vi ved, at hvis man virkelig skal gøre en forskel, så skal man være i de korridorer, som man ved, at menneskesmuglerne bruger. Lige nu har man et internationalt farvand, hvor det stadigvæk mestendels er handelsskibe, der kommer, og dermed bliver de også de første på ulykkescenen, når en båd forliser. Det er uholdbart,« siger vicegeneralsekretær i den danske afdeling af Amnesty International, Trine Christensen.

Hun efterlyser initiativer, som den nu skrinlagte operation Mare Nostrum, hvor internationale redningsfartøjer befandt sig ude i Middelhavet, hvor de hurtigt kunne støde til, når uheldet var ude.

»Det er fint, at man giver flere ressourcer til Triton, og det kan sagtens gøre en forskel, men den ville være så uendelig meget større, hvis man var derude, hvor der virkelig kan hjælpes. Vi frygter, at det her kan få fatale konsekvenser,« siger Trine Christensen.

Også hos Red Barnet får EUs plan en kølig modtagelse. Vicegeneralsekretær Jonas Keiding Lindholm mener, planen har et forkert fokus.

»Jeg synes, det er en sløj plan. Jeg opfatter stats- og regeringslederne i EU som apatiske og i vildrede. Der er perspektiver i handlingsplanen, men helt grundlæggende har planen et forkert fokus. I stedet for at beskytte EUs grænser, bør man beskytte de mennesker, der er på flugt,« siger Jonas Keiding Lindholm.

Han efterlyser ligeledes en indsats ude på havet i stedet for ved grænserne.

»I stedet for at udvide kystbevogtningsindsatsen, bør man udvide havredningen, og i stedet for at bekæmpe menneskesmuglerne, bør man bekæmpe de årsager til, at mennesker er på flugt,« siger Jonas Keiding Lindholm.

»Politikere siger tit, at man skal hjælpe mennesker, der hvor de er. Lige nu er de her mennesker ude på Middelhavet, så hvorfor ikke hjælpe dem der? Det har man valgt at undlade, og det kan få store konsekvenser,« siger Jonas Keiding Lindholm.

»Jeg tror, vi vil se de næste dage, at de her beslutninger fra EU vil koste endnu flere mennesker livet,« uddyber han.

Herhjemme kalder Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen planen for »tragisk«.

»Det er et tragisk resultat. Problemet er, at operationen bevæger sig tæt på EUs grænse og langt fra der, hvor ulykkerne ofte sker. Jeg frygter at se flere nye katastrofer og lig i Middelhavet,« siger han.

Hos Venstre er EU-ordfører Jakob Ellemann-Jensen derimod godt tilfreds med, at man har tredoblet operation Tritons budget, som han vurderer, vil kunne hjælpe positivt i bestræbelserne på at undgå flere store forlis.

»Vi har en menneskelig forpligtelse til at redde så mange af de her mennesker som muligt, og det får vi mulighed for med tredoblingen af budgettet for operationen,« siger Venstres EU-ordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V).