»Ninn-Hansen var en stor og tragisk skikkelse«

Folketingets formand Mogens Lykketoft kendte nu afdøde Erik Ninn-Hansen som en »stejl og viljestærk« mand. På de Konservatives formand gjorde Ninn-Hansen især et stort indtryk i de unge år.

Erik Ninn-Hansen, der havde en lang karriere som parlamentariker, bliver husket af Folketingets nuværende formand som en standhaftig mand.

»Vi, der oplevede Ninn-Hansen som kollega, kendte ham som stejl og viljestærk, men også som et venligt, hjælpsomt og imødekommende menneske,« siger Mogens Lykketoft (S).

Erik Ninn-Hansen, der døde i en alder af 92 år, var en af de få, der - som repræsentant for de Konservative - nåede at være medlem af Folketinget i mere end 40 år. Han bestred posterne som forsvars-, finans- og justitsminister og var en kort periode formand for Folketinget.

Ifølge Mogens Lykketoft satte Ninn-Hansen stærke aftryk i sit parti og i dansk politik. Men han endte med en dom i Rigsretten for sin rolle i tamilsagen, som han i 1995 blev idømt fire måneders betinget fængsel for.

»Vi vil mindes ham som en stor og tragisk skikkelse i dansk politisk historie,« siger Mogens Lykketoft.

Ninn-Hansen kunne da også blive voldsomt opslugt af det politiske spil og huskes for citatet; »Du skal ikke bære nag, men huske hvad de hedder.«

Blandt unge, nyvalgte folketingsmedlemmer havde Erik Ninn-Hansen ry for altid at være rede til at lede dem på vej i det parlamentariske arbejde - uanset partifarve. Og det er da også sådan, de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen (K), husker den nu afdøde politiker:

»Jeg kendte ikke Erik Ninn-Hansen personligt, men jeg husker tydeligt, da jeg hørte ham tale til et af KUs landsråd i slut halvfemserne, hvor han gjorde et stort indtryk. Jeg tror, Erik Ninn-Hansen har gjort indtryk på alle, han har mødt,« siger Søren Pape Poulsen.

I et interview med Jyllands-Posten i 2003 udtalte Erik Ninn-Hansen om tamilsagen: »Der var ingen tvivl om, at ansvaret for det, der skete, var mit alene. Jeg ønskede ikke, at embedsmændene skulle trækkes ind i noget. Jeg gjorde alt, hvad jeg kunne, for at undgå det.«