Nikita Klæstrup - konservativ og kontroversiel

Nikita Klæstrup vil det hele. Hun vil både gå i nedringede kjoler, når og hvor hun har lyst, og hun vil tages seriøst, når hun ytrer sine politiske holdninger. Men hun oplever, at det er to ting, som danskerne har mere end almindeligt svært ved at forene.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var til en politisk paneldebat på sit gymnasium, at Nikita Klæstrup fandt ud af, at hun er konservativ.

Hun gik i 1.g. og havde en masse politiske holdninger, men hun vidste ikke, hvilken partikasse holdningerne passede i. Eller om der overhovedet var en kasse. Men da hun hørte den konservative paneldeltager fortælle og argumentere for sin sag, kunne hun mærke, at det var ham, hun var mest enig med af de fremmødte partirepræsentanter. Derfor meldte hun sig ind i Konservativ Ungdom.

Og det var faktisk lidt af en overraskelse.

Nikita Klæstrup kommer nemlig ikke fra et konservativt hjem. Nej, hun kan ikke engang bryste sig af at have et borgerligt ophav, for hendes mor har en fortid som medlem af Enhedslisten, og hendes far er socialdemokrat.

»Jeg ved ikke, om det er overeksponering, der er skyld i, at jeg er gået i en helt anden politisk retning end mine forældre. Men da jeg meldte mig ind i KU, havde jeg mange gange set nyheder med mine forældre og tænkt, at jeg var uenig med dem,« fortæller Nikita Klæstrup:

»Hver gang min mor for eksempel sagde, at de rige burde give mere til samfundet, tænkte jeg for mig selv: ’Hvorfor skal de det? De har arbejdet hårdt for de penge, de har. De har kæmpet for at nå dertil. Hvorfor skal de give mere, når de i forvejen giver meget?«

Men selv om den konservative partikasse var den, der passede bedst til den 20-årige ungdomspolitiker, så virker det alligevel til, at Nikita Klæstrup har nogle kanter på sin person, som gør, at uanset hvor meget man forsøger at presse, ase og mase hende ned i en bestemt boks, så vil der altid være et eller andet, der stikker ud; en arm eller et ben, eller et par velformede bryster.

For Nikita Klæstrup er ikke mest kendt for sine stærke politiske holdninger eller for sine velformulerede debatindlæg i dagblade som Berlingske og Politiken. Til hendes navn klæber i stedet billeder af en mere letpåklædt karakter.

Senest skabte hun røre, fordi hun havde iklædt sig en kjole med velvoksen kavalergang til KUs 110 års jubilæum. Og under sin kampagne for at komme i Guldborgssund Byråd under kommunalvalget sidste forår, blev hun valgt som årets valgbabe af Ekstra Bladet, blandt andet fordi hun gennem sit lejlighedsvise arbejde som model på et tidspunkt fik taget nogle lettere pikante billeder.

De forskellige sager har fået debatten på de sociale medier til at brede sig. For kan man egentlig klæde sig udfordrende, få taget nøgenbilleder og samtidig være politisk aktiv og have noget mellem ørerne?

Det hersker der forskellige meninger om, men om ikke andet har debatten om Nikita Klæstrups fremtoning i hvert fald gjort hende til en af de få ungdoms­politikere, som menigmand kan sætte både navn og ansigt på.

»Jeg tror, at grunden til, at der er så mange, der kender til mig som ungdomspolitiker, er, at jeg nedbryder nogle stereotyper. Som borgerlig ungdomspolitiker tror de fleste, at man klæder sig i blazer, blå skjorte og en tækkelig højtaljet nederdel,« siger hun:

»Men det gør jeg ikke. Jeg er både Instagram-pigen, der lægger masser af selfies op, og jeg får taget modelbilleder af mig selv, og samtidig er jeg politisk aktiv. Det er to ting, som danskerne har svært ved at forene i deres hoveder.«

Og selv om det kan være hårdt, og Nikita Klæstrup til tider modtager beskeder, som klandrer hende for at være både dum og opmærksomhedssøgende, mener hun alligevel, at det er vigtigt at tage opgøret med stereotyperne. Vise at det KAN lade sig gøre både at gå op i sit udseende og komme med gode argumenter i en politisk debat.

»Jeg er mange gange blevet skudt i skoene, at jeg går mere op i mit udseende end i politik. Men på min Facebook har jeg både lagt billeder op af mig selv i den nedringede kjole og det debatindlæg, jeg efterfølgende skrev til Politiken. Billedet af kjolen fik 600 likes, og debatindlægget fik 200. Det siger altså også noget om, hvad det er, folk gerne vil se. Det er ikke mig, der fokuserer for meget på mit udseende. Det er alle andre.«

Men du lægger ikke skjul på, at du går meget op i dit udseende. Er det så ikke for meget forlangt, at andre skal se bort fra dit udseende og kun fokusere på din politik?

»De behøver ikke se bort fra det. De skal bare vide, at det ikke påvirker min politik. At jeg går med mascara får ikke min øjne til at klistre sammen, så jeg ikke kan læse Dickens og Bukowski. Det gør mig ikke uintelligent.«

Den 20-årige kvinde blev student i sommer og hoppede direkte fra Vordingborg Gymnasiums trygge omgivelser til retorikstudiet på Københavns Universitet. En uddannelse der er kendt for at kræve et højt gennemsnit. Og Nikita Klæstrup har da også masser af 12-taller i karakterbogen.

Alligevel synes det at komme fuldstændigt bag på hende, hvor voldsom debat det har skabt, at hun tog en nedringet kjole på til en fest.

»Alle andre piger på min alder lægger også billeder op, hvis de er til fest og har en pæn kjole på. Det er jo bare hyggeligt. Og jeg synes, det er lidt uretfærdigt, når folk insinuerer, at jeg udelukkende tog kjolen på for at få opmærksomhed. Det gjorde jeg altså ikke. Det var ikke mig, der sendte det billede til Ekstra Bladet. Og hvorfor skulle jeg stoppe med at være ung og klæde mig, som jeg gør, bare fordi jeg interesserer mig for politik?« spørger Nikita Klæstrup.

Når det er sagt, så indrømmer ungdomspolitikeren, at hun kan bruge den store mediebevågenhed til noget positivt.

»Med kjolesagen har jeg f.eks. forsøgt at vende den negative omtale til noget positivt ved at sætte fokus på noget, jeg mener, der er galt i samfundet. Slutshaming hedder det. Det går ud på, at hvis man ser en kvinde på gaden, som klæder sig udfordrende eller er seksuelt udfarende, er der en tendens til, at folk gør hende til skamme. Ligesom jeg har været udsat for i kjolesagen,« siger hun:

»Men det betyder stadig ikke, at det er noget, jeg spekulerer i. Det er ikke hver gang, jeg overhovedet kan få sagen op på et højere plan, og hvis jeg bevidst gjorde sådan noget igen og igen, ville mine politiske budskaber også drukne til sidst.«

Nej, Nikita Klæstrup passer ikke perfekt i hverken den konservative kasse eller i kassen med kvinder, der kun går op i udseendet. Hun er dobbelt. Og sådan trives hun bedst.