Ni mænd og én kvinde kæmper indædt for Løkke

Her Løkkes netværk: Ti markante venstrefolk kæmper i disse dage for at redde Lars Løkke Rasmussens politiske liv.

Claus Hjort Frederiksen karakteriseres ofte som partiets stærke mand. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Claus Hjort Frederiksen


Claus Hjort Frederiksen var manden, der lukkede Løkkes to tidligere bilagssager. Som partiets chefstrateg og tidligere partisekretær bliver han af flere V-medlemmer betegnet som »den helt centrale spiller« og manden, der har gennemslagskraften til at lukke munden på den kritiske del af baglandet. Den seneste uge har han først og fremmest ageret Løkkes rådgiver og strateg i forhold til håndtering af pressen. Samtidig nævnes han som en af få personer, der har Løkkes skæbne i sin hånd. Trækker han først støtten – hvilket for mange stadig er utænkeligt – er det slut for Løkke.

Carl Holst

Carl Holst er næstformand for Danske Regioner og regionsrådsformand i Syddanmark og bliver af flere betragtet som »Mr. Jylland« og manden, som holder styr på Venstres jyske bagland. Ligesom Løkke selv har han været formand for Venstres Ungdom. Ifølge iagttagere påtager Holst sig en dobbeltrolle. For udover at beskytte Løkke mod et bagland i delvis oprør, er han også personlig sparringspartner for V-formanden. Sammen med Lars Christian Lilleholt og Troels Lund Poulsen sidder han med til centrale strategimøder i Venstres ledelse og nævnes som frontfigur i arbejdet med at skabe overblik over støtter og modstandere i partiets hovedbestyrelse.

Troels Lund Poulsen

I ugens løb er Lund Poulsen af flere V-kilder blevet nævnt som en af Løkkes tætteste politiske allierede på Christiansborg. Han kender Venstres organisatoriske bagland og gik mandag sammen med Lars Christian Lilleholt og Carl Holst som en del af Løkkes inderkreds, der strategisk arbejder med at skaffe opbakning blandt flest mulige hovedbestyrelsesmedlemmer.

Jacob Jensen

Fungerer som Løkkes øjne og indpisker blandt medlemmer i V-baglandet på Sjælland. I modsætning til flere andre centrale kræfter tæt på Løkke kom Venstres kommunalordfører først sent ind i forløbet i denne uge, efter det gik op for ledelsen, at flere hovedbestyrelsesmedlemmer på Sjælland var i gang med at mobilisere et oprør mod V-formanden.

Lars Christian Lilleholt

MFeren Lilleholt er Løkkes ven tilbage fra VU-tiden, hvor Løkke og Lilleholt som henholdsvis formand og næstformand sammen tegnede de politiske linjer i Venstres Ungdom. Han betragtes som en af de få, Løkke lytter til. Han har i ugens løb gjort meget for at kontrollere Venstre-baglandet med forsikringer om, at Løkke er den eneste rigtige til posten som formand. Derudover har han siddet med til flere af møderne i Venstres ledelse hele ugen igennem.

Hans Christian Schmidt

Som folketingsgruppens næst­formand og uformel leder af Venstre-fraktionen klub 19, der udgør en række af de ældre medlemmer i Venstre, har Hans Christian Schmidts opbakning til Løkke stor betydning for stemningen i hele folketingsgruppen. Klub 19 udgør et stort mindretal i Venstre på Christiansborg, derfor er Hans Christian Schmidt særlig vigtig i arbejdet med at mobilisere og sikre fortsat opbakning i folketingsgruppen.

Inger Støjberg

Som politisk ordfører har Inger Støjberg fået opgaven at forsvare Løkke i medierne. Udover Claus Hjort og Løkke selv er hun den eneste, der har fået mandat fra Venstres ledelse til at udtale sig til medierne om bilagssagen og Venstres krise. Under Løkkes første bilagssag i 2008 påtog Inger Støjberg sig samme rolle. Den gang kunne hun ikke genkende det billede, der blev tegnet i medierne af Løkke. Et budskab, som Støjberg i denne uge flere gange har gentaget i sin støtte til V-formanden.

Lars Krarup

Som borgmester i Herning siden 2001 repræsenterer Lars Krarup ikke bare Venstre i Midtjylland, han er en respekteret stemme i en stor del af det i øjeblikket oprørske jyske V-bagland. Desto mere belejligt var det, at han onsdag gik i medierne med en opfordring til, at V-baglandet indstiller deres »blodrus« mod V-formanden. Han forsikrede desuden, at ingen kan matche Løkke som Venstres leder og partiets statsministerkandidat. En opfordring, der frem til fredag holdt kritiske røster i V-baglandet fra at gå i medierne.

Martin Damm

KL formand Martin Damm, borgmester i Kalundborg, har forholdt sig tavs længe og hverken ønsket at støtte eller kræve Løkkes afgang. Ifølge Berlingskes oplysninger har han nu indvilliget offentligt i at støtte Løkke, hvilket han forventes at gøre over weekenden.

Peter Christensen

Har i mange år spillet en helt central koordinerende rolle i folketingsgruppen og påtaget sig opgaven som Løkkes tro partisoldat og politiske vagthund. Peter Christensen var Løkke og Venstres udsending under Helle Thorning-Schmidts skattesag. Netop derfor spiller han ifølge flere Venstre-folk en mindre rolle i denne sag, fordi en stor del af debatten handler om Løkkes egen skatte­betaling. Ikke desto mindre er loyaliteten intakt.