Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Små danske landsbyer har i lang tid døjet med, at mange danskere flytter væk fra udkantsområderne for at bo i de større byer. Derfor modtager to tredjedele af landets kommuner den såkaldte landdistriktsstøtte, som skal være med til at skabe arbejdspladser og kulturliv i de trængte områder.
Men dagene med landdistriktsstøtte er snart talte for ni af landets kommuner. I hvert fald hvis det står til ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S). Han har fremsat et lovforslag, der vil tage støtten fra ni kommuner og dele de omkring 95 millioner kroner, man får ud af det, ud til kommuner, der har de hårdest ramte landområder, skriver Politiken.
»Jeg tror, at enhver har forståelse for, at vi ikke har masser af penge i disse tider. Men de penge, vi har, vil vi rigtig gerne prioritere på de områder, som ikke selv kan løfte opgaven. Så derfor har vi været nødt til at skære,« siger Carsten Hansen til Politiken.
Ekspert i landdistriktsudvikling hos Center for Regional- og Turismeforskning, Anders Hedetoft, kan godt forstå tankerne bag ministerens lovforslag, men vurderer, at det kan ramme de forkerte, at man vurderer hvem, der kan få støtte, ud fra landets kommunegrænser.
»Det er fair, at man fjerner støtten fra de fleste byer i bykommunerne, men landsbyerne i yderområderne bliver sorteper i det her spil. De har ikke nødvendigvis bedre vilkår end landsbyerne i nabokommunen, som beholder støtten,« siger han.
Ringsted Kommune er en af de kommuner, der står til at miste støtten, og her har man ikke meget forståelse tilovers for Carsten Hansens forslag.
»Ministeren glemmer at kigge på kommunerne som helhed. En kommune som Ringsted har godt nok en stor by og er i vækst, men vi har stadig landområder, som er pressede og mærker tendenserne med, at folk flytter fra landområderne. Vi forstår faktisk ikke helt det lovforslag, som ministeren har lavet,« siger Ringsteds borgmester, Henrik Hvidesten (V).
For at få støtte fremover skal omkring halvdelen af kommunens borgere enten bo i landdistrikter eller småbyer, og den typiske borger skal bo mere end 30 minutters kørsel fra den nærmeste større by, eller der skal have været en tilbagegang i beskæftigelsen på omkring ti procent, mens hver tredje borger bor i småbyer eller landdistrikterne.
Og Carsten Hansen mener ikke, at det nye forslag gør livet surt for nogle enkelte landdistrikter i de store kommuner, som mister støtten.
»Vi har brugt kommunegrænserne, så vi er nødt til at sige, at der er nogle kommuner, som godt kan løfte opgaven selv. Jeg synes ikke, der er nogen, der bliver sorteper. Vi har prioriteret benhårdt at give penge til de områder, som er allermest udfordret,« siger han.