Nej-siden slås allerede om æren for sejren

Allerede inden afstemningsresultatet forelå, var flere af nej-partierne begyndt at glæde sig over den sejr, der tegnede sig til nej-blokken. Men med glæden følger også en kamp om, hvem der kan tage æren for sejren.

Kristian Thulesen Dahl var en meget glad mand, da han torsdag aften ankom til Dansk Folkepartis valgfest på Christiansborg. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En fyldt sal, et stående bifald, en hord af journalister og en jublende hujen og råben.

Scenariet ved Dansk Folkepartis fest på Christiansborg minder på flere måder om den fest, partiet holdt for seks måneder siden, da partiet blev det største i blå blok med en femtedel af stemmerne og dermed det næststørste parti i Folketinget.

Og der er da også stor grund til at juble, skal man tro de seneste exitpolls fra DR Nyheder og TV 2. Begge målinger tegner til en sejr til nej-siden, som Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten har tegnet.

DF: Svært at være pessimist

Selvom formand Kristian Thulesen Dahl normalt ikke er en mand, der ønsker at forholde sig til meningsmålinger, men foretrækker at afvente endelige resultater, var han tydeligt begejstret mand, da han ankom til partiets valgfest på Christiansborg.

»Det er super dejligt at komme herind,« indledte DF-formanden, der ved dagens arrangement blandt andet var flankeret af næstformand Søren Espersen (DF), som ligeledes havde svært ved at tøjle sin begejstring.

»Det er svært at bevare pessimismen,« sager Espersen til Ritzau.

Dansk Folkeparti har ført en hård kampagne for at få danskerne overbevist om at stemme nej til den tilvalgsordning, som ja-partierne har foreslået. En kampagne, som ifølge formanden har været afgørende for det resultat, der tegner sig torsdag aften.

En kamp om æren

»Forestil jer valgkampen, hvor man pillede DF ud af ligningen. Så havde det nok ikke været meget valgkamp,« sagde Thulesen Dahl i sin tale til de fremmødte DFere.

Men Dansk Folkeparti får ikke uden videre lov til at tage æren for den kampagne, der ser ud til at have fået befolkningen  til at følge nej-partiernes anbefaling.

Partiformand hos Liberal Alliance, Anders Samuelsen, mener tværtimod, at hans parti kan tage æren for, at det tegner til at blive et nej torsdag aften.

»Jeg tror godt, jeg kan tillade mig at sige, at hvis ikke Liberal Alliance havde anbefalet et nej, så var det blevet et ja,« siger Liberal Alliances partileder,« han til Ritzau.