Nej-partier beskylder regeringen for snyderi før folkeafstemning

Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance kritiserer V-regeringen for at formulere en vildledende stemmeseddel til folkeafstemningen om retsforbeholdet.

Med en opsigtsvækkende alliance går Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Folkebevægelsen mod EU sammen om et fælles alternativ til at stemme ja ved den forestående folkeafstemning om at afskaffe retsforbeholdet. Fra v. Christina Egelund (LA), Morten Messerschmidt (DF), Pernille Skipper (Ø) og Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU). Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketingets EU-skeptiske partier langer i kraftige vendinger ud efter statsminister Lars løkke Rasmussen tre måneder før folkeafstemningen om retsforbeholdet, skriver Politiken.

Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance mener, at den stemmeseddel, som V-regeringen har på tegnebrættet, er direkte vildledende.

De tre partier kalder det et stort problem, fordi det kan påvirke en masse tvivlere til ja-partiernes fordel.

Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper (Ø) kalder det »direkte snyderi«.

»Det er et hårdt ord, men der er jo ikke nogen, der er i tvivl om, at man kan påvirke folk ved at stille spørgsmål på en bestemt måde. Det er utilgiveligt ledende og et åbenlyst forsøg på at bilde danskerne ind, at afstemningen handler om noget andet, end den egentlig gør,« siger hun.

Loven kræver, at spørgsmålet, til en folkeafstemning skal være det samme som titlen på det lovforslag, afstemningen handler om. Danskerne skal derfor 3. december svare »ja« eller »nej« til følgende: »Forslag til lov om omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning.«

Ifølge Dansk Folkeparti nærmer den formulering sig ren »manipulation«. Partiets EU-ordfører Morten Messerschmidt (DF) mener, at det ikke fremgår, at der er tale om reel afskaffelse af retsforbeholdet og suverænitetsafgivelse.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) skriver i en mail til Politiken, at det vil være direkte misvisende, hvis man ændrede titlen på lovforslaget og stemmesedlen.