»Nej, denne gang var Løkke ikke morsom. Det kan han jo godt være«

Venstre holder tale med partiformand og statsminister Lars Løkke Rasmussen på Folkemødet 2016 fotograferet i Allinge på Bornholm fredag den 17. juni 2016.. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har gennem årene anskaffet sig et samlet brand med mange forskellige bestanddele, hvoraf han formentlig selv gerne ville være en del foruden. Men ryet som dansk politiks store håndværker er jo ikke at foragte, og i sin folkemødetale tog Løkke konsekvensen og rendyrkede det næsten til det klichéfyldt pinagtige.

Den sidste halvdel af talen refererede igen og igen til huset Danmark, der skulle vedligeholdes ordentligt, så tapetet ikke falder af og så det ikke drypper gennem taget. Ja, for pokker, den kom endda, den største kliché af dem alle, nemlig at generation efter forudgående generation har lagt sten på sten….

Så kikkede man op i himlen for at se, om den ikke var mere festlig, men det var den ikke. Netop under Løkkes tale fra hovedscenen begyndte det tværtimod at stå ned i stænger i ellers indtil da overraskende tørre Allinge.

Det var altså ikke nogen stor tale, statsministeren havde med i lommen til Folkemødet. Efter den lidt mærkelige Grundlovstale om fædrelandskærlighed forleden uge kommer man helt til at tænke på, om han mon simpelthen har glemt sin bedste taleskriver i Det Hvide Hus i Washington under middagen med præsident Barack Obama?

Eller var han mon kommet til at give den rigtige tale til politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen, der netop havde varmet op til statsministeren med både vid, bid og humor?

Oh, well. Første halvdel af Løkkes tale var en smørrebrødsseddel over den smalle Venstre-regerings bedrifter i dens første leveår. Vi fik næsten alle detaljer og alle væsentlige forlig og aftaler remset op, herunder boligjobordningen, planlovslempelsen, afbureaukratiseringen, grænsekontrollen, hjælp til demente…. jo, det var den politiske håndværker, der talte.

På den vis kan man sige, at talen for så vidt fungerede udmærket. What you see is what you get, syntes statsministeren at udstråle. Han er såmænd kuns en jævn mand, der for en stund havde fået ansvaret for landet, og den ydmyge plads insisterer han på at bruge til at gøre en forskel der, hvor han kan finde flertallet til det.

Håndværkeriscenesættelsen var komplet, og hus-allegorien næsten for oplagt. Man kan dog sige, at den sine steder blev tilføjet en fiskeri-allegori, som gjorde det muligt både at referere til fiskenes tilbagekomst i Østersøen og som et slutteligt slag med halen kridte banen op (jo, den type udtryk var Løkkes tale smækfyldt med) til efterårets mange og svære reformforhandlinger, hvor der jo skal fiskes efter flertal i Folketinget.

Her leverede Løkke måske en lille ny iscenesættelse af de forestående politiske prøvelser ved at putte det hele – skattereform osv. – ned i én stor gryde, som han kaldte for en ”samlet plan for Danmark”, der rækker ti år frem. Den slags har man ikke hørt meget til siden Schlüters og Nyrups store planer (en af dém var ligefrem århundredets), men på Folkemødet 2016 gjorde de altså comeback i dansk politik i munden på håndværkeren Løkke.

Måske klogt af ham, nu han skal på forligsfiskeri – for lidt krampagtigt at blive i statsministerens eget billedsprog. Det er trods alt sværere for LA, DF og alle de andre mere eller mindre besværlige partier i både det parlamentariske grundlag og oppositionen at sætte sig på tværs, når det faktisk gælder hele den store plan for Danmarks fremtid.

Hvilket blot bekræfter, at i indhold, stil, tone og billedsprog var det den snu håndværker, der talte. Den slags resulterer ikke altid i oratoriske mesterværker, og det gjorde det sandt for dyden heller ikke her. Men man stod alligevel og tænkte, at det virkede troværdigt og ærligt. Og det er vel heller ikke så skidt endda for en statsminister med et i øvrigt lidt blandet personligt brand.

--

NYHEDSVÆRDI

Løkke får de fire stjerner for at pulje efterårets mange forhandlinger sammen til en stor fremtidsplan for Danmark. Substantielt gør det formentlig ingen forskel overhovedet, men politik er jo også iscenesættelse.

RETORIK

Paraplyer beskytter mod regn, men desværre ikke mod regnen af klichéer (undskyld!, undskyld!) i statsministerens tale. Det var faktisk nærmest gennemført.

GENNEMSLAGSKRAFT

Det ER svært at være gennemslagskraftig i regnvejr, men i det hele taget virkede det simpelthen ikke som om det var statsministerens ærinde at være karismatisk. Tværtimod. Han gjorde sig de yderste anstrengelser for at være helt almindelig. Mest nerve kom der i en lille passage om moderen, der voksede op under små og svære kår i Nexø her på Bornholm. Da lyttede man pludselig mere opmærksomt.

HUMOR

Nej, denne gang var Løkke ikke morsom. Det kan han jo godt være – bedre end de fleste politikere, faktisk. Men han gemte sit vid til en anden god gang. Må man sige.

--
SAMLET BEDØMMELSE

Man kan mene, at talen var så gennemført gennemsnitligt almindeligt praktisk håndværkeragtig, at den næsten fortjener 6 stjerner for sin stilsikre mangel på at være noget særligt. Men – trods alt: En gennemsnitlig tale fortjener en gennemsnitlig karakter.