Nedslidte taber på seniorførtidspension

Tilbagetrækningsreformen kommer til at kunne mærkes økonomisk hos de nedslidtes familier, viser ny analyse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer til at koste nedslidte arbejdere og deres familier tusindvis af kroner i husholdningsbudgettet, hvis forligskredsen bag tilbagetrækningsreformen stadig har flertal efter valget.

Det viser en ny analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har foretaget for fagforbundet Fag og Arbejde (FOA), der organiserer ansatte inden for offentlig service.

- Hele den argumentation, som statsministeren har haft for, at det er mere solidarisk at lave en førtidspensionsordning end at have en efterløn, er noget forvrøvlet sludder, siger FOA's formand, Dennis Kristensen.

En familie bestående af et FOA-medlem og en ægtefælle med en gennemsnitlig LO-indkomst, svarende til en månedsløn på cirka 30.000 kroner, vil således miste 1280 kroner i det månedlige husholdningsbudget med førtidspension i stedet for efterløn.

Er FOA-medlemmet i stedet gift med en funktionæransat med en månedsløn omkring de 42.500 kroner, lyder tabet på 2170 kroner efter skat.

Det mindskede rådighedsbeløb skyldes dels en forskel i satserne på de to ordninger, og dels at ægtefællens indkomst bliver modregnet i førtidspensionen, men ikke i efterlønnen.

Hos Socialdemokraterne mener finansordfører Morten Bødskov, at statsministeren har talt usandt om konsekvenserne af reformen.

- Det er at stikke blår i øjnene på folk, hvis man forsøger at bilde dem ind, at seniorførtidspensionen er en forbedring af vilkårene i forhold til efterlønnen. Det er ren og skær manipulation, mener Bødskov.

Reformen er en aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre, som gradvist vil forkorte den periode, hvor det er muligt at få efterløn, fra fem til tre år i perioden fra 2018 til 2023.

/ritzau/