NATO-tropper på den Røde Plads

For første gang nogensinde marcherede amerikanske, franske og britiske tropper i sejrsparaden i Moskva.

For første gang nogensinde marcherede amerikanske, franske og britiske tropper i sejrsparaden i Moskva. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEXANDER NEMENOV

MOSKVA: Jagerfly flænsede henover himmelen, kampvogne tromlede over brostenene, og enorme Topol-missiler rumlede forbi tribunerne på den Røde Plads i Moskva.

I alt 11.000 russiske tropper deltog søndag i paraden, der markerer 65- året for afslutningen på Anden Verdenskrig. Det var dermed den største parade i Moskva siden sovjettiden.

Men på brostenene foran Lenins Mausoleum, der var blevet gemt væk bag en tribune, blev der også plads til en symbolsk forbrødring mellem øst og vest.

For første gang nogensinde deltog tropper fra de vestlige allierede nemlig i paraden. Soldater fra USA, Frankrig og Storbritannien, der under krigen var allierede med Sovjetunionen i kampen mod Hitler, marcherede forbi de gamle veteraner, statsoverhoveder og Ruslands politiske elite på Moskvas centrale plads.

Den russiske præsident, Dmitrij Medvedev, slog da også forsonlige toner an i sin tale til de tusindvis af soldater.

"Kun sammen kan vi i dag modarbejde nutidens trusler," sagde præsidenten, "læren af Anden Verdenskrig er solidaritet."

Kun det lille russiske kommunistparti brokkede sig højlydt over den vestlige deltagelse. Kommunisterne holdt efter paraden en mindre demonstration, hvor de blandt andet hyldende sovjetdiktatoren Josef Stalin.

Men de fleste steder var der bred støtte den vestlige deltagelse i paraden.

"Selvfølgelig er de velkomne. De er vores allierede og vores brødre," sagde Vladimir Ivanovitj Sjvyrov, en 86-årig veteran.

Han var sammen med hundrede andre veteraner taget til Gorkij-parken i Moskva, hvor de gamle krigere slet ikke kunne være i fred for kys, håndtryk og blomsterbuketter.