NATO: Danmark skal øge forsvarsbudgettet

NATO har en målsætning om, at alle medlemslande skal bruge to procent af BNP på forsvaret. Og Danmark har en forpligtelse til at følge den målsætning, understreger NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg.

Når NATO kalder, så leverer Danmark, fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Men vi skal helst levere lidt mere.

Ifølge NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, skal Danmark nemlig, ligesom alle andre NATO-lande, bruge to procent af BNP på forsvarsbudgettet.

Lige nu er det kun USA, Storbritannien, Polen, Estland og Grækenland, der lever op til målet.

»Alle NATO-lande, også Danmark, har en forpligtelse til at følge de tiltag, vi laver. Det første er at stoppe nedskæringerne på forsvaret, og så gradvis begynde at øge investeringen og sigte mod de to procent. Det er ikke sådan, at man skal nå to procent næste år, men med tiden skal det øges. Verden forandrer sig, og når Rusland opruster, så må vi svare,« siger Stoltenberg på et pressemøde i Statsministeriet mandag under sit besøg i Danmark.

Og det er netop Rusland, der bliver peget på som den største trussel mod vores sikkerhed lige nu.

»Vi lever i en ny sikkerhedspolitisk tid. Ruslands adfærd undergraver den sikkerhed og stabilitet, som NATO skal sikre. Og derfor må NATO reagere. Og NATO har reageret med den største omlægning af vores kollektive forsvar, som vi har set siden slutningen af Den Kolde Krig. Vi har øget indsatstyrken, og vi har etableret en hurtig reaktionsstyrke. Og her spiller Danmark en naturlig rolle,« siger Stoltenberg.

Men om den danske statsminister er med på at øge budgetterne, er straks lidt sværere at regne ud. Konklusionen må dog være, at hvad vi ikke har i militæret i materiel, har vi i hvert fald i viljen.

»Jeg har fuld respekt for de aftaler, vi har i vores fælles klub NATO. I Danmark er vi så heldige, at vi har et meget bredt forsvarsforlig frem til 2017, og derefter må vi se, hvad der skal ske med vores forsvarsbudget. Vores indsats i NATO skal også måles på de konkrete resultater og det materiel, vi har. Og i forhold til om vi leverer med det militærudstyr, vi har til rådighed, ligger Danmark i top i NATO,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Forsvarsforliget er indgået mellem alle partierne pånær Enhedslisten og ligger fast til og med 2017. Her forventes det danske forsvarsbudget at være faldet til 1,2 procent af BNP - altså et godt stykke fra NATOs målsætning. Ifølge de seneste tal udgør det amerikanske forsvarsbudget hele 72 procent af NATO-landenes samlede forsvarsbudgetter.