Nato-chef opstiller dyr ønskeliste til dansk forsvar

Nato har brug for kampfly, artilleri og droner, siger Jens Stoltenberg, der drøfter ønsker med regeringen.

I selskab med bl.a. forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen nedlægger NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg en krans ved monumentet over Danmarks internationale indsats efter 1948 fredag d. 17 marts 2017 på Kastellet i København. I dag lægger Jens stoltenberg sammen med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) en krans på Kastellet.. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Danmark skal fortsætte med at deltage i terrorbekæmpelse i Afghanistan og spille en rolle i Østersø-regionen.

Sådan lyder det fra Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg. Han taler fredag med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Med sig har han en dyr ønskeliste, der skal styrke det fælles forsvar i Nato.

- Nato har brug for at styrke luftforsvaret og få mere artilleri. Vi har brug for mere overvågning, flere droner og fly, der kan tanke op i luften.

- Det er en lang liste. Men hvad Danmark kan bidrage med, har vi endnu ikke afgjort, siger Jens Stoltenberg.

Han oplyser, at Nato og Danmark fortsat drøfter styrkemål, og hvilke kapaciteter Danmark kan bidrage med.

- Det er vi ikke færdige med endnu. Men vi har brug for kapaciteter, der kan gøre Natos forsvar tungere, hurtigere og større, siger Jens Stoltenberg.

På spørgsmålet om, hvorvidt Danmark bør fokusere indsatsen på internationale missioner som Afghanistan og Irak eller koncentrere sig om sikkerheden i Østersø-regionen, siger Stoltenberg:

- Vi har både brug for Danmark i Østersøen og ude i verden. Danmark bidrager til at bekæmpe terror i Afghanistan. Men vi har også brug for, at Danmark fortsætter med at bidrage i Østersø-regionen med eksempelvis styrker til Estland.

Stoltenberg understreger, at oprustningen ikke skal ses som en intention om at starte en "ny kold krig" eller et våbenkapløb med Rusland.

- Rusland er vores nabo. Men vi har brug for defensive kapaciteter, som kan opløse spændingerne i Østersø-regionen, siger Jens Stoltenberg.