Nationalister og flygtninge indtog Bornholm

Med den hollandske islamkritiker Geert Wilders i spidsen lagde Allinge lørdag by til en række debatter, hvor nationalister drøftede indvandring og danskhed. Den slags må negligeres som ufarligt vrøvl fra landsbytosser, lød advarslen fra den anden side.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Luk den åbne dør til Europa, før vores lande overtages af folk udefra. Udskift integrationsministeriet med et hjemsendelsesministerium. Og forbyd Koranen.

De mange jyske betjente, der denne uge er udstationeret på Bornholm, fik lørdag ikke alene luftet bombehundene, men også de skudsikre veste ved en række debatter med nationalister fra nær og fjern.

Lørdagens ubestridte hovedperson var den hollandske politiker Geert Wilders, der deltog i Trykkefrihedsselskabets debat om ytringsfrihed på Kongeskærskolen i Allinge.

»Jeg er blevet gemt væk i et hus her på Bornholm midt i en ren krigszone. Var det sket, hvis jeg havde sagt noget om kristendommen eller buddhismen? Hvis der var blevet tegnet Jesus-billeder?« lød det retoriske spørgsmål fra islamkritikeren i den lille skoleaula, hvor alle gardiner var trukket for af sikkerhedshensyn og tilskuere var blevet sikkerhedsgodkendt timer i forvejen.

Den danske Jyllands-Posten-redaktør Flemming Rose erklærede sig under debatten enig med den hollandske gæst i, at ytringsfriheden skal forsvares. Men ifølge Flemming Rose er Wilders dobbeltmoralsk, når han kæmper for ytringsfriheden, men vil forbyde koranen.

»Du skyder dig selv i foden,« bemærkede Rose.

»Jeg vil hellere skyde mig selv i foden, før nogen skyder mig i hovedet,« kvitterede Wilders og tilføjede:

»Vi er for tolerante over for dem, der er intolerante over for os.«

Et af mange budskaber, som flere hundrede demonstranter protesterede over på den anden side af politiafspærringerne. Tolerance var også på dagsordenen, da SF-politikeren Özlem Cekic (SF) tidligere lørdag var inviteret til debat hos Danskernes Parti, som går ind for at sende ikke-danskere ud af landet.

»Det er jo ikke for sjov, at jeg vil sende dig hjem, Özlem. Det er en nødvendighed,« lød det fra partileder Daniel Carlsen, der tilføjede:

»Jeg kan ikke basere min politik på dine søde, brune øjne.«

Özlem Cekic, der har kurdisk baggrund, ville gerne have at vide, hvor hun skulle sendes hjem til og mindede om, at hun arbejder og har familie i Danmark.

»Nogle kalder folk som Daniel her for landsbytosser. Men det er farligt at negligere hans holdninger som vrøvl. De her holdninger findes, og det bliver vi nødt til at tage alvorligt. Ekstremister skal have verbal kamp til stregen,« sagde SFeren og høstede klapsalver fra halvdelen af publikum i det tætpakkede telt.

Den anden halvdel jublede derimod, når Daniel Carlsen smed en pointe om danskhed ud over scenekanten. Blandt andet argumentet om, at det ikke er et stykke papir i form af et statsborgerskab, der gør folk til danskere. Det er derimod det faktum, at man mindst har én dansk forælder.

Danskernes Parti havde også inviteret udenlandske nationalister til debat - blandt andre Giorgos Epitideios fra det græske parti Gyldent Daggry, som advarede mod den »massive strøm« af migranter.

»Især i mit land, hvor vi har 2,5 millioner illegale immigranter i et land med cirka 11 millioner indbyggere,« sagde han.

Fra et andet telt i Allinge fortalte Bard Kidane om sin tur fra Eritrea til Italien over blandt andet Middelhavet i en udtjent fiskebåd.

»Jeg valgte at vælge døden, hvor der var håb, i stedet for at blive i Eritrea, hvor man bare venter på, at døden kommer til en,« fortalte den 31-årige eritreer, som i dag sidder i et asylcenter i Ringsted.

»Det vil ikke hjælpe, hvis politikerne lukker grænserne. Flygtningene vil søge nye veje for at komme væk fra de problematiske forhold i deres lande.«