Naser-tabellen: Khaders karriere i syv tal

Han kom, han så, han stiftede, han skiftede, han røg ud, han drog over Atlanten, og nu vil Naser Khader tilbage på tinge. Politiko.dk præsenterer her den konservative folketingskandidats personlige syv-tabel.

Foto: BENT MIDSTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1...

... arbejdsdag i Folketinget havde Naser Khader efter valget i november 2001, hvor han blev valgt ind for Det Radikale Venstre. Han blev dermed sammen med SFs Kamal Qureshi det første folketingsmedlem med en mellemøstlig indvandrerbaggrund.

I de kommende år markerede han sig som en af partiets mest citerede stemmer og blev nævnt som en mulig arvtager efter Marianne Jelved på linje med den senere formand, Margrethe Vestager.

Naser Khader i folketingessalem. Fold sammen
Læs mere
Foto: BENT MIDSTRUP.

12...

... tegninger af profeten Muhammed gjorde ikke bare Danmark til centrum for en international politisk krise, men også Naser Khader til et midtpunkt i den følgende debat om dansk ytringsfrihed.

»Vi må alle presse på for at få muslimerne til ikke at vælge islam fra, men demokratiet til,« lød det blandt andet fra Khader på en konference om ytringsfrihed. I kølvandet på Muhammed-krisen stiftede han desuden foreningen »Demokratiske muslimer.«

Politiker Naser Khader (R), formand for den nystiftede forening Demokratiske Muslimer, forlader Marienborg efter foreningens møde med statsminister Anders Fogh Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft.

20...

... procent ville Centrumdemokraterne ifølge en Gallup-måling få, hvis de i 2006 havde overtalt Naser Khader til at blive formand for det lille parti uden indflydelse. Det år var Khader nemlig med Berlingskes Mads Kastrups ord »Danmarks populæreste mand.«

Helt populær var han dog ikke internt i partiet, hvor det blev til et opgør med Marianne Jelveds »ultimative krav.« Khader mente, at det kunne blive nødvendigt for partiet at droppe nogle af kravene, blandt andet 24-årsreglen og skattestoppet, for at komme i regering, men blev sat på plads af sin formand.

Partileder Marianne Jelved og Naser Khader taler med presssen efter De Radikales gruppemøde tirsdag marts 14, 2006 på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft.

8000...

... medlemmer havde Ny Alliance bare fire dage efter undfangelsen i 2007. Sammen med den tidligere radikale partifælle Anders Samuelsen og de Konservatives Gitte Seeberg dannede han det år et nyt dansk centrumparti, bl.a. fordi de mente, at »nok er nok«, hvad Dansk Folkepartis indflydelse på den daværende VK-regering angik.

Naser Khader selv havde få dage forinden taget et hårdt opgør med sin radikale partifælle Elsebeth Gerner Nielsen, der havde ladet sig fotografere med et muslimsk tørklæde, og Khader følte sig nu med sine egne ord »politisk hjemløs.«

Naser Khader, Gitte Seeberg og Anders Samuelsen på besøg på BT Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang.

5...

... mandater endte partiet dog med, da vælgerne havde afgivet deres stemmer ved folketingsvalget i november 2007. Og selvom det betød en reel indtræden i det danske parlament, var det alligevel en skuffelse for partiet, der i mange meningsmålinger havde stået til at høste et langt større stemmetal.

En række usikre udmeldinger om en flad skat på 40 procent og en anklage fra ugebladet Se & Hør om sort arbejde havde muligvis indflydelse på den mindskede opbakning. Khader vandt senere en retssag mod Se&Hør på baggrund af anklagerne.

Ny Alliance faldt derimod stille og roligt fra hinanden på grund af interne uenigheder. I 2009 forlod Khader sit eget parti.

Folketingsvalg 2007. Den sidste partilederrunde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen.

1690...

... personlige stemmer fik Naser Khader ved folketingsvalget i september 2011, hvor han stillede op for Det Konservative Folkeparti. Og det var ikke nok til at blive genvalgt. Khader forlod dansk politik og skiftede Slotsholmen ud med Washington, D.C, hvor han blev senior fellow ved tænketanken Hudson Institute.

Naser Khader pakker sit kontor ned og flytter ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang.

1...

... mandat vandt de Konservative ved det sidste folketingsvalg i Østjyllands Storkreds. Det gik til Tom Behnke, der ikke genopstiller ved dette valg. Med dagens udmelding om, at Khader nu genopstiller til det danske parlament, er det dette mandat, at skal forsøge at vinde.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.