Naser Khader tvivler på straf til Nørrebro-imam: »Han taler i koder for at dække sig selv«

De Konservatives udlændingeordfører, Naser Khader, er i tvivl om, hvorvidt det vil lykkes at få dømt den imam, der ved en fredagsbøn på Nørrebro har talt om at dræbe jøder. Imamen udlægger nemlig ikke selv teksten og opfordrer heller ikke direkte til jødedrab, mener Naser Khader.

Naser Khader tvivler på, at man kan lykkes med at retsforfølge den imam, der i en fredagsbøn har omtalt at dræbe jøder. Han opfordrer i stedet til at få lukket moskéen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som religiøs forkynder er det ulovligt at opfordre til vold.

Det sikrede et flertal på Christiansborg sig sidste år ved at indføre en ny lov, der skal gå i flæsket på de såkaldte hadprædikanter.

Men selv om en imam nu ifølge en oversættelse af en fredagsbøn på Nørrebro har talt om »at kæmpe mod jøderne og dræbe dem«, så er det langt fra sikkert, at han kan dømmes efter loven.

Det mener de Konservatives udlændingeordfører, Naser Khader, der selv har lyttet prædikenen igennem for at vurdere, hvad der er op og ned i sagen.

»Imamen opfordrer ikke til noget selv. Jeg hører ham ikke sige direkte, at man skal gå ud og slå jøder ihjel. Han taler simpelthen i koder for at dække sig selv, men det er ret tydeligt for mig, hvad han gerne vil frem til,« siger han.

I sin prædiken bruger imamen flere passager fra de såkaldte hadither, der er en form for evangelier i Islam, men ikke en del af koranen.

Haditherne handler om, hvad Muhammed har sagt, og ifølge Naser Khader bruger imamen de forskellige brudstykker på en måde retorisk, så han bliver svær at retsforfølge.

»Jeg tror, at imamen ønsker sig en verden uden jøder, men han er meget smart og enormt snu i sin måde at sige det på. Og hvis vi kommer efter ham nu, så vil han jo bare sige: Hvad er problemet? Jeg citerer jo bare haditherne,« siger den konservative udlændingeordfører.

Professor tror på straf

Professor i strafferet Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet vurderer, at der er tale om »en klar« overtrædelse af den såkaldte imamparagraf - § 136 stk. 3.

»Det fritager ikke for ansvar, at man gør andres ord til sine egne eller citerer fra et skriftsted, når meningen klart er at tilslutte sig og formidle budskabet,« siger han.

Men Naser Khader henviser til, at der også i den lov står, at »den blotte oplæsning eller gengivelse af et skriftsted eller af religiøse forskrifter, hvori der gives udtryk for en opfordring eller støtte til strafbare handlinger« ikke kan straffes efter paragraffen.

»Du har ret til at læse op af de hellige skrifter, uanset om du er jøde, kristen eller muslim. Men hvis du selv udlægger teksten og begynder at fortolke teksten i en bestemt retning, der er voldelig, så kan du blive dømt,« siger politikeren, der derfor tvivler på, at paragraffen vil fungere i det konkrete eksempel.

»Man skal selvfølgelig prøve at gå efter ham, for det er meget alvorligt, det han siger. Men jeg tror desværre, han har været meget smart i sin måde at sige det på,« fortæller Naser Khader.

Han peger på, at det måske vil være muligt at få imamen placeret på den nye liste over hadprædikanter, hvis han ikke bor i Danmark eller et andet EU-land. Men derudover har han svært ved at se, at man kan gøre noget ved den prædiken, som imamen har holdt.

Derfor er han også personligt klar til at tage hårdere midler i brug over for den moske, hvor prædikenen blev holdt. Moskéen i Heimdalsgade på Nørrebro er nemlig i forvejen blevet kædet sammen med organisationen Hizb-ut-Tahrir, ligesom det var i den moske, Omar El-Hussein kom, inden han forrige år skød og dræbte to personer i København.

»Vi skal lukke den slags erklærede salafistiske moskéer. Jeg ved godt, det er upopulært at sige. Men de bestiller altså ikke andet end at udbrede had,« siger Naser Khader, som samtidig opfordrer til, at man laver en nyfortolkning af bl.a. de hadither, der blev brugt i fredagsbønnen.

»Vi muslimer har behov for en reformation af de hellige skrifter, hvor vi ligesom jøderne og de kristne får fortolket os ud af den brutalitet, der er i f.eks. koranen. I Biblen står der, at hvis man håner en profet, skal man dø. Men både kristne og jøder er enige om, at det ikke kan bruges i dag, fordi det hører til fortiden,« siger Naser Khader.