Naser Khader stiller ultimativt krav til kommende regeringsgrundlag

Khader stiller et ultimativt krav om en bred asylaftale under forhandlingerne om et nyt regeringsgrundlag. Pia Kjærsgaard advarer til gengæld Fogh om, at det så kan være slut med loyaliteten.

Ny Alliance vil have mærkesager igennem for at støtte VKs nye regeringsgrundlag. Ellers vil man vælge at stå frit, gjorde Naser Khader det klart i går efter forhandlinger i Statsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lederen af Ny Alliance – Naser Khader – er tilsyneladende ovenpå igen efter en hård valgkamp, og han melder sig nu med et ultimativt krav for til gengæld at bakke op om det politiske grundlag for VK-regeringen: Der skal laves et bredt forlig om asylansøgerne.

»Hvis ikke vi får løst problemerne omkring asylansøgerne og deres situation, så er vi ikke med til noget som helst. Så er vi helt vores egne. Vi kan simpelthen ikke acceptere, at mennesker bor i centrene og bliver mere og mere syge. Hvis vi ikke kan få en løsning på det, så stiller vi os frit,« sagde Naser Khader, inden han i går gik til forhandlinger med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og vicestatsminister Bendt Bendtsen (K).

Godt nok kan regeringen med hiv og sving og lidt hjælp fra en færing samle 90 mandater bag regeringsgrundlaget uden Naser Khaders støtte, men statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har gjort det klart, at han ønsker bredere opbakning.

Træt af DF-arrogance
Og det ser ud til, at Ny Alliance vil gribe den chance, selvom Dansk Folkeparti har advaret Naser Khader mod at sætte næsen op efter den store indflydelse.

»Pia Kjærsgaard bliver ved med at sige, at Ny Alliance ikke skal have indflydelse, men nu får vi se, om statsministeren lytter til hende. Jeg er efterhånden træt af Pia Kjærsgaards arrogance. Vi står ved, at vi skal have en skattereform, og vi står ved, at vi skal have en bred aftale om asylcentrene, og sådan er det,« sagde han i går.

Statsministeren gjorde ellers, hvad han kunne, for at holde de to stridshaner i ro ved helt at undvige de kontroversielle emner ved de indledende sonderinger om regeringsgrundlaget.

»Vi har haft udmærkede møder, hvor der har været tre temaer – kvalitetsreformen, en jobplan, der skal skaffe mere arbejdskraft, og klima og energi. Vi har taget fat fra en ende af,« sagde Anders Fogh Rasmussen, og lød nærmest irriteret over, at pressen hellere ville høre om asylansøgere og skat.

»Nu har vi altså grebet det sådan an, at vi starter fra en ende af, og vi har slet ikke diskuteret asylpolitik i dag. Det kommer i næste uge,« sagde han.

DF: Der er andre veje
Men ligesom Naser Khader ville Pia Kjærsgaard hellere end gerne diskutere de emner, hvor hun ikke er enig med Ny Alliance.

»Vi har stadig et forlig på asylområdet med V og K, og det eksisterer indtil nogen har opsagt det, og det har jeg ikke hørt noget om. Jeg har så også en mening om, at vi, som vi plejer i vores forligskreds, må kunne sætte os ned og snakke om det, men det må ske i forligskredsen,« sagde Pia Kjærsgaard. Skulle regeringen vælge at gå Ny Alliance i møde, erklærer hun sig klar til ligeledes at gå sammen med alternative samarbejdspartnere om eksempelvis at hæve lønnen for de offentligt ansatte.

»I det omfang, vi føler, at vi ikke bliver imødegået, så er der andre muligheder, og det har vi sagt til regeringen. Hvis regeringen gerne ville have andre partier med, og udgiftsrammen er mere eller mindre ligegyldig, så har vi jo også muligheder, som vi ikke har haft før,« sagde Pia Kjærsgaard, der i det hele taget udtrykte et ønske om at få Socialdemokraterne med i et forlig om en kvalitetsreform.

»De skal ikke have lov at lurepasse. Det er ikke nok at kritisere alt sønder og sammen,« sagde hun.

På trods af den konfrontatoriske linje, er man i regeringen ifølge Berlingske Tidendes oplysninger dog ikke i tvivl om, at det nok skal lykkes at få både Ny Alliance og DF til at bakke op om regeringsgrundlaget, og statsministeren valgte at hæfte sig ved de små åbninger – eksempelvis på asylområdet.

»Udgangspunktet er jo altid, at man overholder indgåede forlig, men jeg synes, man skal bide mærke i, at Pia Kjærsgaard jo ikke afviser at tale om indholdet i forliget,« sagde Anders Fogh Rasmussen, der til gengæld afviste, at han ville kunne acceptere et indgreb i forhold til de offentligt ansattes løn.

»Alle kender regeringens synspunkt. Løn forhandles mellem lønmodtagere og arbejdsgivere.«