Naser Khader rystet over nattens præsidentdebat: Trump er »smadremanden«, og Biden opførte sig som »en gadedreng«

Naser Khader fulgte med i nattens præsidentdebat mellem Donald Trump og Joe Biden. Han er rystet over debattens lave niveau og mener, at de sande vindere er dem, som vil pege på demokratiet som et fejlslagent projekt.

Naser Khader så nattens præsidentdebat mellem Donald Trump og vicepræsident Joe Biden. Han mener, at debatten var et lavpunkt for det amerikanske demokrati, og at begge kandidater mangler format. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Donald Trump og Joe Biden krydsede i nat klinger i den første ud af tre debatter mellem de to kandidater. Debatten, der er blevet kaldt en »råbekonkurrence« blev fulgt af millioner af mennesker i USA og resten af verden.

En af dem, der holdt sig vågen hele natten for at følge debatten, er udenrigsordfører for de Konservative, Naser Khader. Han er mildest talt »rystet« over nattens debat og kalder det et lavpunkt i det amerikanske demokrati.

»Det er trist, at demokratiets supermagt er nået dertil, hvor en præsidentdebat falder til et så lavt niveau som den gjorde i nat,« siger han.

Naser Khader mener, at nattens debat vil fungere som brændstof for de udemokratiske kræfter, som hersker ude i verden.

»I lande, hvor folk hungrer efter demokrati, vil totalitære ledere pege på USA som et eksempel på, hvor dysfunktionelt demokratiet kan være,« siger Naser Khader og tilføjer, at han ser nattens debat som en varsling om, hvor grim valgkampen i USA vil blive.

Alligevel er Naser Khader ikke overrasket over, at debatten i nat var barsk. Men selv om debatten også blev barsk, så er han skuffet over den måde, Joe Biden håndterede de mange angreb fra Donald Trump.

»Donald Trump er, som han er, og han gjorde, som man kunne havde forventet, han ville gøre. Det overrasker mig dog, hvor dårlig Joe Biden var. Han blev pillet ned fra sin piedestal, som en respektfuld politiker og statsmand. Han røg flere gange ned på Donald Trumps niveau og opførte sig til tider som en gadedreng. Han skulle have ignoreret Donald Trumps mange angreb og have ageret som en statsmand.«

Begge kandidater mangler format

Naser Khader mener, på baggrund af nattens debat, at begge kandidater er svage, fordi de ikke formår at iscenesætte sig selv som en leder af den frie verden.

»Jeg mener, at begge partier ville have haft mere gavn af andre kandidater. De mangler begge format.«

Naser Khader mener, at Donald Trump burde have fokuseret på sine politiske sejre i stedet for at ty til mudderkastning. For han har, ifølge Naser Khader, formået at indfri rigtig mange af de valgløfter, som han lagde frem i valgkampen mod Hillary Clinton i 2016.

»Hvis man ser på Donald Trumps resultater, så er han en af de præsidenter, der har opfyldt flest valgløfter. Han gik til valg på at få USA ud af Parisaftalen, han trak USA ud af atomaftalen med Iran, han ville presse nabolandene til at bidrage mere, og økonomien har på trods af coronaepidemien klaret sig godt,« siger Naser Khader og tilføjer, at Donald Trump i hans øjne blot står tilbage som debattens »smadremand« – Søren Østergaards knapt så fornøjelige fyr i Zirkus Nemo.

»Folk, der har stemt på Donald Trump er ikke idioter. De fokuserer på økonomien og arbejdspladser, og så er de trætte af eliten i Washington. I stedet for at fokusere på sine sejre, så sender Donald Trump en masse støj, som ødelægger debatten. Desværre faldt Joe Biden for det flere gange,« tilføjer Naser Khader. Han undrer sig over, hvorfor demokraterne har valgt Joe Biden, som deres præsidentkandidat, for Naser Khader mener, at Joe Biden har en markant svaghed, der potentielt kan skade hans chancer for at blive USAs næste præsident.

»Joe Biden ligner på mange områder Hillary Clinton. Han kan opfattes som en levebrødspolitiker. Det er hans svaghed.«

Naser Khader mener, at valget kan komme til at ligne præsidentvalget i 1988, hvor George H.W. Bush vandt over Massachusetts guvernør og præsidentkandidat for demokraterne, Michael Dukakis, også selv om sidstnævnte førte stort i meningsmålingerne forud for valget.

»Valget i 1988 blev ikke kendt for, at George H.W. Bush vandt. Det blev kendt for, at Michael Dukakis tabte. Det er ikke sikkert, at Donald Trump bliver den store vinder, men det er sandsynligt, at Joe Biden kan tabe valget,« siger Naser Khader.

Bekymret for valgdagen

Ét af de øjeblikke fra nattens debat, som har vakt særlig opsigt, er Donald Trumps kommentarer om, at den ekstremistiske højrefløjs gruppe Proud Boys bør holde sig klar. Naser Khader er bekymret for, hvad de kan finde på på valgdagen, men han er også bekymret for, hvad grupperinger indenfor Antifa kan finde på.

»Man skal huske på, at en stor del af den amerikanske forstadsbefolkning er meget utrygge ved butiksafbrændinger og voldelige demonstrationer som dele af den antifascistiske bevægelse har stået bag. Selvfølgelig skal Donald Trump tage afstand fra det ekstreme højre, men man skal huske på, at det i hans kernevælgeres øjne ikke er dem, som giver grund til bekymring. Donald Trump går kun op i, hvordan hans faste støtter opfatter ham,« siger Naser Khader.