Naser Khader: Putins diplomati skal ramme ham på pengepungen

De økonomiske sanktioner mod Rusland skal skærpes, mener de Konservative. Synspunktet kommer som reaktion på, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, udviser 755 amerikanske diplomater i landet.

Ruslands præsident Putin forstår kun magtens sprog, mener Naser Khader, de Konservatives udenrigsordfører. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Danmark bør stå side og side med USA i den diplomatiske strid med Rusland, mener de Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader.

Og det bør – set med hans øjne – have omkostninger for Ruslands præsident, Vladimir Putin, at han netop har valgt at udvise 755 amerikanske diplomater og andre ansatte i landet.

»Vi ved alle, at russere har blandet sig i den amerikanske valgkamp. Og i stedet for at gå stille med dørene vælger Putin nu at udvise folk, som servicerer det amerikanske samfund via deres arbejde på ambassaden. Jeg synes, det skal få konsekvenser for Rusland,« siger Naser Khader.

Søndag meddelte præsident Putin ifølge det statslige russiske nyhedsbureau Tass, at størstedelen af de amerikanske diplomater i landet bliver udvist, fordi USA har vedtaget nye sanktioner mod Rusland. Og i et interview med den statslige TV-station VGTRK forklarede præsident Putin, at ud af USAs flere end tusinde diplomater og andre ansatte i Rusland skal 755 forlade landet.

Naser Khader mener ikke, at Danmark og andre vestlige lande som konsekvens skal udvise russiske diplomater og andre statsborgere. Til gengæld skal den russiske fremfærd ramme russernes pengepunge, og hvis det stod til Naser Khader, kunne russerne glemme Nord Stream 2. Det er et gigantisk gasprojekt, som det russiske selskab Gasprom vil gennemføre i samarbejde med en række vestlige energiselskaber og med en rørledning, der skal gå fra Rusland til Tyskland. Undervejs skal den ifølge planen passere dansk farvand.

»Jeg mener, at EU og Vesten skal give udtryk for solidaritet med amerikanerne. Jeg mener også, at de økonomiske sanktioner mod Rusland skal udvides – også på grund af Ukraine og krigsforbrydelserne i Syrien. Putin forstår kun magtens sprog,« siger Naser Khader.

USAs nye sanktioner mod Rusland blev i sidste uge vedtaget med et stort flertal i den amerikanske kongres. Fredag svarede Ruslands udenrigsministerium, at USA må reducere antallet af ansatte på ambassaden og konsulaterne i Rusland til 455. Det tal svarer til antallet af russiske diplomater, der er tilbage i USA, efter tidligere præsident Barack Obama udviste 35 russiske diplomater i december pga. mulig hacking op til det amerikanske valg.

Ifølge New York Times er Putins udvisning af de mange amerikanske diplomater det mest kradse diplomatiske skridt, der er taget mellem de to lande siden 1986 og Den Kolde Krig.

I august 1986 anklagede de amerikanske myndigheder fysikeren Gennadi F. Zakharov, som var en sovjetisk ansat ved FN, for spionage og arresterede ham. En uge senere blev Nicholas S. Daniloff, en korrespondent for US News & World Report, arresteret i Moskva og anklaget for spionage. Derefter fulgte en række udvisninger, og Rusland beordrede, at det amerikanske diplomati skulle barberes ned til 251, hvilket var det samme antal, som landet dengang havde i USA.

I 1992 og efter Sovjetunionens sammenbrud blev det såkaldte kvotesystem opgivet – indtil det søndag blev genoplivet.