Naser Khader klar til retssag mod Sherin Khankan: »Jeg kunne ikke drømme om at undskylde«

Den konservative udlændingeordfører afviser at undskylde en række anklager, som han sammen med Dansk Folkepartis Martin Henriksen og Venstres Marcus Knuth har rejst mod leder af organisationen Exitcirklen Sherin Khankan.

Sherin Khankan vil nu forsøge at få Naser Khader dømt for injurier ved Højesteret. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods udsigten til en retssag afviser de Konservatives udlændingeordfører, Naser Khader, at undskylde for en række anklager, han har rejst mod direktør i organisationen Exitcirklen Sherin Khankan.

Det har Khader sent mandag aften gjort klart i et opslag på Facebook.

Her skriver den konservative ordfører blandt andet:

»Sherin Khankan har via sin advokat givet mig en frist på 10 dage til at undskylde, at jeg sammen med to andre folketingsmedlemmer har sat spørgsmålstegn ved hendes professionelle virke og resultater og rejst spørgsmål om hendes forhold til sharia.«

»Jeg kunne ikke drømme om at undskylde til en person, der med blide, harmløse og floromvundne sætninger romantiserer sharia,« skiver Khader i opslaget.

Den klare afvisning fra den konservative ordfører kommer i kølvandet på, at Sherin Khankan har lagt op til at rejse en sag for ærekrænkende udtalelser mod de tre borgerlige politikere Naser Khader, Marcus Knuth (V) og Martin Henriksen (DF).

Udsigten til en retssag kommer som følge af, at de tre politikere i september sendte en e-mail til ordførere i Alternativet, Det Radikale Venstre og SF, hvor de fremførte en række anklager mod Sherin Khankan og hendes kollega i Exitcirklen Khaterah Parwani.

I e-mailen bad de om opbakning til, at en planlagt statsstøtte på 680.000 kroner til Exitcirklen – som arbejder med kvinder udsat for psykisk vold og social kontrol – blev annulleret på baggrund af anklagerne.

I e-mailen – som er skrevet af Naser Khader – bliver Sherin Khankan blandt andet anklaget for ikke at ville tage afstand fra stening og sharialov, og at hun har »forsvaret piskeslagsstraffen for utroskab«.

Som følge af de påstande sendte Sherin Khankans advokat, Poul Hauch Fenger, fredag i sidste uge et brev til de tre politikere, hvor han stillede dem et ultimatum:

De tre politikere har ti dage til at trække deres anklager tilbage og undskylde for dem offentligt – ellers forbeholder han sig ret til på Sherin Khankans vegne »at tage yderligere retslige skridt« og sagsøge dem for injurier, oplyste han til Berlingske:

»Efter at have vendt den anden kind til Naser Khaders gentagne beskyldninger mod hende igennem de seneste 12-15 år følte hun, at hun nu må sætte hælen ned og ikke acceptere yderligere forsøg på karaktermord,« forklarede Poul Hauch Fenger, der er overbevist om, at »der i dette tilfælde er fremført ærekrænkende påstande«.

I deres mail til ordførerne fra Alternativet, Det Radikale Venstre og SF skrev de blandt andet:

»Khankan er også kendt for ikke at ville afvise sharialov, som hun mener er foreneligt med dansk lovgivning...«

I sit opslag på Facebook mandag aften skriver Khader, at sharia ikke er foreneligt med demokrati.

»Sharia er som ild og vand i forhold til demokrati. Man kan simpelthen ikke være tilhænger af sharia og samtidig kalde sig demokrat. Og det er ikke nok at tage afstand fra sharia-straf, som fx stening. Sharia er et altomfattende system/livssyn. Og her taler vi ikke bare om stening, piskeslag og afhugning af hænder, men også tro, moral og indretning af samfundet over en bred kam. Fri og kritisk tænkning er udelukket. Almindelig sund fornuft må ikke stride mod religiøse dogmer. Og lovgivningen tager da slet ikke hensyn til minoriteter. Intet er privat. Staten/religionen blander sig i alt.«

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan flere af påstandene fra de tre politikere bygger på gamle udtalelser, som enten er taget ud af en sammenhæng eller siden tilbagevist af de to kvinder.

Til Berlingske har Sherin Khankan sagt:

»Jeg har tilbagevist de anklager så mange gange. Jeg er imod sharialovgivning og går ind for et verdsligt samfund, men sharia er et misforstået begreb. Det handler om en spirituel vej, om f.eks. at kunne indgå muslimsk vielse ved siden af en borgerlig samt om retten til at bede og faste. En afsværgelse af sharia vil derfor svare til, at en kristen afsværger de ti bud.«

I forhold til anklagen om, at Sherin Khankan har forsvaret piskeslag for utroskab, har Naser Khader taget hendes citat fra et indlæg, hun skrev på religion.dk i 2011 med overskriften »Stening er ikke en del af Koranens budskab!«.

Her giver hun en teologisk redegørelse for, hvad koranen siger om stening og piskeslag. Både før og efter udlægningen skriver hun, at det ikke er hendes holdning.

»Jeg er imod enhver form for dødsstraf og barbariske straffemetoder uanset juridisk, politisk, religiøst ophav. Dette synspunkt kan sagtens kombineres med troen på Koranen som Guds åbenbarede ord,« lyder det f.eks. i tredje afsnit.

Naser Khader har trods adskillige forespørgsler siden den første historie 29. september ikke ønsket at lade sig interviewe om detaljerne i anklagerne i brevet. Berlingske forsøger at få ham til at uddybe sit opslag på Facebook.

Martin Henriksen har forklaret til Berlingske, at han heller ikke vil undskylde for indholdet af mailen.

Ifølge DF-ordføreren er der »simpelthen for mange ting, som gør, at jeg synes, at man godt kan sætte spørgsmålstegn ved, om hun er den rette til at forvalte offentlige midler«:

»Hvis man skriver et indlæg, hvor man forsvarer sharia og siger, at sharialovgivning kan fungere sammen med dansk lovgivning, så er det altså ikke at tage afstand fra sharialovgivning. Det er det ikke. Punktum. Den er ikke længere. Sådan er det.«

Berlingske har talt med to juraprofessorer, som mener, der er grundlag for en sag om injurier. Det kan du læse her.

Marcus Knuth er heller ikke vendt tilbage til Berlingske trods en række forespørgsler.