Naser Khader: ISIS bør bombes tilbage til stenalderen

Der skal omgående gribes ind over for den militante oprørsbevægelse ISIS, mener Syrien-kender Naser Khader.

Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det internationale samfund skal træde i karakter og bombe den sunnimuslimske oprørsbevægelse ISIS’ baser i Syrien, inden det er for sent.

Det mener Syrien-kender og senior fellow ved tænketanken Hudson Institute i Washington, Naser Khader, ifølge tv2.dk.

»Det er virkelig en forfærdelig situation, at de får mere og mere kontrol, mens verden ser måbende til. Det handler simpelthen om vores sikkerhed. Vores sikkerhed er afhængig af, at Mellemøsten er nogenlunde stabil,« siger Naser Khader.

ISIS har de seneste dage vundet kontrol med flere grænseovergange mellem Syrien og Irak.

Den militante gruppe, som arbejder for at gendanne kalifatet på grænsen mellem Syrien og Irak, har alene i weekenden indtaget fire irakiske byer, som den nu kontrollerer.

»Jeg mener, at det internationale samfund skal bombardere ISIS og deres baser tilbage til stenalderen,« skriver Khader på Facebook.

»Det er meget, meget alvorligt, fordi når ISIS har kontrol med overgangene, så er statens suverænitet der ikke længere,« uddyber Naser Khader overfor tv2.dk.

Det betyder ifølge Khader, at Iraks shiamuslimske premierminister, Nouri al-Maliki, er ved at miste grebet om landet.

»Syrien har for længst mistet suverænitet over en del af deres områder ved grænseovergangene, det er noget nyt for Irak, og på den måde lider Maliki det ene nederlag efter det andet. Det er ikke kun byer, han mister, det er også landets suverænitet, og på den måde har han ikke længere kontrol med hele Irak,« vurderer Khader ifølge tv2.dk.

Dermed er første fase af oprørernes drøm om en islamisk stat mellem Irak og Syrien ifølge Naser Khader opfyldt.

»Det er virkelig en forfærdelig situation, at de får mere og mere kontrol i det her område, mens verden ser måbende til. Det handler simpelthen om vores sikkerhed. Vores sikkerhed er afhængig af, at Mellemøsten er nogenlunde stabil,« siger Naser Khader, der mener, at situationen kalder på øjeblikkelig handling:

»Vi kan stadig nå at se forskel på ISIS og de andre, men det kan vi måske ikke om en måned. Det handler ikke om demokrati og nationsopbygningen, det handler om vores egen sikkerhed,« mener Naser Khader ifølge tv2.dk.