Naser Khader har besluttet sig

Hjernen skal med denne gang, lover Naser Khader forud for sit partiskifte til enten Venstre eller de Konservative. Inderst inde har han besluttet sig, men vil ikke løfte sløret endnu. »Jeg går ikke efter partilederposten,« lover Khader.

Naser Khader har besluttet sig til, hvilket parti han vil melde sig ind i. Men han vil endnu ikke offentliggøre, om det bliver Venstres eller de Konservatives folketingsgruppe, han bliver en del af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Interview

Jo, Naser Khader har fået tæsk, mange tæsk. Dokumentarfilmen »Dagbog fra Midten« udstillede i denne uge Khader som en konfliktsky, ledelsessvag og spindoktorstyret partiformand, der med åbne øjne kørte Ny Alliance-projektet ud over afgrundens rand. Revyerne har givet ham narrehatten på, ligesom det næppe er gået nogens næse forbi, at Naser Khaders stjerne ikke længere skinner af guld, men snarere af blik.

Alligevel ser Khader en lys politisk fremtid for sig selv, hans vitale politiske organer er intakte, siger han, og det er han overbevist om, at mange andre også kan se.

»Mange af mine kolleger på Christiansborg husker stadig den gamle Naser, og jeg føler stadig, at jeg er et aktiv på værdipolitikken,« siger Naser Khader, der om en måneds tid melder sig ind i enten Venstre eller de Konservative.

Begge steder er han hjertelig velkommen, siger han. Der er ført samtaler med Venstres gruppeformand, Hans Chr. Schmidt, og politisk ordfører, Inger Støjberg, og på det konservative hold med justitsminister Brian Mikkelsen.

Men nogen partishopping eller forhandling afviser Naser Khader, at der er tale om. Og han har heller ikke sagt andet end tak for henvendelsen til de – ifølge ham selv – adskillige kredsformænd i begge partier, der har henvendt sig med tilbud til ham om at blive opstillet til Folketinget i netop deres kreds.

Demokratispørgsmål
»Jeg ved godt inden i mig selv, hvad jeg skal være en del af nu. Det handler om, hvor jeg bedst kan udfolde mig i forhold til det internationale, det globale og de værdidagsordener, som betyder så meget for mig,« siger Naser Khader.

Han slår fast, at møderne med repræsentanter for V og K primært har handlet om, at han kan beholde sine nuværende ordførerskaber, indtil han offentliggør sin beslutning. Hvad der sker derefter, afgøres af den folketingsgruppe, som Khader bliver en del af, men han håber da på og regner med, at det stadig bliver spørgsmål om udenrigspolitik, integration og globale demokratispørgsmål, som han politisk skal beskæftige sig med.

Per Stig er forbilledet
»Altså, tag nu sådan noget som skattedebatten, der er i gang lige nu. Det er jo snart overstået, men værdispørgsmålene bliver ved hele vores liv, og jeg er stolt over, at jeg er den af de 179 medlemmer herinde, som nok har mest indsigt i det. Så overlader jeg meget gerne al strategi, teknik og bogstavleg til andre,« lyder det fra Naser Khader med hans karakteristiske grin.

»Jeg kan roligt garantere mit nye parti, at jeg ikke har ambitioner om at blive partileder og deltage i magtkampe. Jeg vil holde mig væk fra alle de ting for i stedet at koncentrere mig om værdierne, om demokrati, integration og forsvaret af vores grundlæggende frihedsrettigheder,« siger Naser Khader, der ser den konservative udenrigsminister Per Stig Møller, der også har en kort og meget lidt succesrig periode som partileder i 1997-1998 bag sig, som et forbillede.

»Per Stig lykkedes heller ikke som partileder. I stedet tænkte han sig om og skrev bogen »Magt og Afmagt«, og i dag er han regeringens mest populære minister. Tingene ændrer sig jo, når man får lov til at beskæftige sig med det, der er ens spidskompetence, og det er også den vej, jeg vil gå,« lyder det fra Naser Khader.

Han beskriver selv sine sidste fire år i politik som turbulente, hvilket turde være lidt af en underdrivelse. Først var der Muhammed-krisen, hvor Khader for alvor trådte i karakter som værdipolitiker og blandt andet dannede foreningen Demokratiske Muslimer og havde tæt kontakt til statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Med den krise fulgte den næste interne krise i Det Radikale Venstre, som havde svært ved at rumme Khader, der derfor sammen med partifællen Anders Samuelsen og den konservative Gitte Seeberg dannede Ny Alliance – der blev til Liberal Alliance – som først blev båret frem på en euforibølge, men siden klappede sammen i politisk inkompetence, intern splid og ikke mindst partileder Naser Khaders totale fravær af ledelse. Selv anfører Khader, at han ikke havde hjertet med til sidst. Og de vitale organer spiller derfor også en afgørende rolle for valget af fremtidigt parti.

»Min kone har sagt til mig, at mens jeg de senere år har truffet beslutninger med hjertet, maven og indvoldene, så har jeg fandeme bare at bruge hjernen denne gang. Jeg har sagt, at jeg også vil vælge med hjertet, og så sagde hun: »Okay, bare du bruger hjernen først«. Det råd har jeg tænkt mig at følge,« siger Naser Khader.