Naser Khader får støtte fra baglandet

Det er sjældent, at der er fælles fodslag i Ny Alliance. Det var ikke desto mindre tilfældet i går, men samtidig understreger lokale formænd, at Khader nu skal levere varen ved forhandlingsbordet. Christmas-Møller stemmer måske for asylaftale i dag.

Efter gårsdagens møde med statsminister Anders Fogh Rasmusen hastede Ny Alliances leder, Naser Khader, til folketingssalen for at deltage i forespørgselsdebatten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Naser Khader får stort set over hele linjen opbakning fra partiets bagland til at indlede asylforhandlinger med regeringen.

Berlingske Research kontaktede sent i går en lang række formænd for Ny Alliances storkredse og lokalforeninger, og her er der over en bred kam generel enighed om, at Naser Khader indtil nu har håndteret forløbet omkring asylaftalen tilfredsstillende.

Meldingen er, at det er rigtigt af partiets ledelse at indlede forhandlinger med regeringen og dermed forsøge at gøre sin indflydelse gældende, men fra flere sider lyder kravet, at der nu skal indrømmelser fra regeringen og Dansk Folkeparti på bordet:

»Indtil nu har Naser Khader gjort det rigtige, og jeg har fuld tillid til partiets kurs, men hele forudsætningen for succes er, at der kommer nogle klare indrømmelser i de forhandlinger, der nu foregår. Der skal tages videst mulige hensyn til de mennesker, det drejer sig om i stedet for, at de er kastebold i et politisk spil. Det skal gerne ske i form af indrømmelser, der går endnu videre end det, som Pia Chrismas-Møller har foreslået,« siger Peter von Kohl, næstformand i Østjyllands Storkreds.

Meldingen fra adskillige lokalformænd er, at Khader skal presse citronen så meget som muligt:

»Ny Alliances linje er at søge kompromiset. Det er hele vores berettigelse, men vi skal også prøve at få vores politik igennem, som blandt andet er et ønske om at nedlægge alle asylcentre på nær ét. Vi må arbejde for, at asylfamilierne bliver selvforsørgende,« siger Uffe Jacobsen, lokalformand i Dragør for Ny Alliance.

Folketingskandidat René La Cour Sell er ikke begejstret for forløbet, men omvendt kan han godt se, at partiets ledelse har haft svært ved at gøre meget andet:

»Til weekendens strategiseminar gav vi hinanden håndslag på, at vi ikke vil være grundlag for, at Anders Fogh Rasmussen går af. Men det er da en rigtig grotesk situation at skulle vælge mellem en halv­dårlig løsning eller et flertal mod regeringen? Stod det til os, lukkede vi centrene og lukkede alle asylansøgerne ud i samfundet. Og det må vi så arbejde på,« siger René La Cour Sell.

Løsgænger Pia Christmas-Møller har ikke noget bagland at tage hensyn til. Sent i går åbnede hun døren på klem til måske alligevel at stemme for regeringens vedtagelse sammen med Ny Alliance. Sådan lyder det, når hun bliver konfronteret:

Vil du stemme for?

»Jeg tager den stille og roligt, og så ser jeg, hvad der sker de næste timer. Der har været forhandlinger mellem Ny Alliance og regeringen, og kan Ny Alliance skubbe bolden længere ind på banen, end hvad der ellers kunne tænkes, så er det fint. Sker det ikke, så er det en anden sag. Som sagen er skruet sammen, så vil jeg ikke være med på noget i for god tid. Man er nødt til at tage det time for time.«

Men hvad med regeringens forslag som det ser ud nu?

»Jeg har mit eget forslag, men der kan ske meget. That’s it, mere vil jeg ikke sige!«