Naser Khader: »Assad har hidtil troet, at han har haft license to kill ... nu ser han, at der er en grænse«

Med USAs missilangreb må det endelig stå klart for Syriens præsident, at der er en grænse for hans grusomheder, mener de Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader.

Med USAs missilangreb i nat kan Syriens præsident Assad langt om længe se, at der er en grænse for hans grusomheder, mener Naser Khader, de konservatives udenrigsordfører. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nattens tre minutter lange amerikanske missilangreb udgør et afgørende øjeblik i den seks år lange og uhyre blodige syriske borgerkrig. Det vurderer de Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader.

»Assad har hidtil troet, at han har haft license to kill – carte blanche til at gøre, hvad der passer ham. Nu ser han, at der er en grænse,« siger Naser Khader.

Amerikanske flådefartøjer i det østlige Middelhav affyrede i nat 59 Tomahawk-missiler mod en syrisk luftbase nær Homs i det nordlige Syrien. Ifølge nyhedsbureauet Reuters er seks personer blevet dræbt under angrebet.

Amerikansk handlekraft

Det er første gang i løbet af den syriske borgerkrig, at USA retter et direkte og militært angreb mod Syriens præsident, Bashar al-Assads, regime. USAs præsident, Donald Trump, begrunder angrebet som en nødvendig reaktion på det syriske regimes kemiske angreb på egne borgere tidligere på ugen. I forbindelse med det kemiske angreb blev flere end 80 dræbt, herunder mange børn.

»USAs angreb er ikke kun et budskab til Assad, men også til Iran og Rusland. Angrebet handler om meget mere end bare Syrien: Det handler om den nye præsidents handlekraft.«

USAs præsident Trump har flere gange talt om, at flyveforbudszoner kan være en del af løsningen på den syriske krise.

»Forhåbentlig bliver dét den umiddelbare konsekvens, fordi flyangreb slår allerflest ihjel i Syrien. Måske kommer der flere amerikanske angreb. Og måske er USAs mere langsigtede mål at gøre Assad mør,« siger Naser Khader.

Russisk teatertorden

En anden konsekvens af nattens angreb er, at det øger spændingerne mellem USA og Rusland, som støtter præsident Assad regime særdeles aktivt i Assads krig mod sine egne borgere. Ruslands præsident, Vladimir Putin, har allerede fordømt angrebet som en aggression mod en suveræn stat og en krænkelse af folkeretten. Det skriver russiske nyhedsbureauer ifølge Ritzau på baggrund af en meddelelse fra Kreml.

Ifølge Naser Khader er der dog tale om russisk teatertorden.

»Russerne er ikke interesserede i direkte konfrontation med amerikanerne – de ved, at de vil tabe. Ruslands præsident Putin afprøver hele tiden grænser, og det er vigtigt, at han får at vide, at der er en grænse,« siger Naser Khader og tilføjer:

»Man skal også huske, at russerne er trætte af den krig, som har kostet dem over ti milliarder dollar og en del soldater.«