Nævn stopper udsendelse af flygtninge til Grækenland

Flygtningenævnet har stoppet udsendelsen af sårbare flygtninge til Grækenland. Forholdene er for dårlige.

En afghansk flygtning hopper ud af en overfyldt båd på en strand på den græske ø Lesbos i oktober 2015. Reuters/Yannis Behrakis Fold sammen
Læs mere

Flygtningenævnet i Danmark er så bekymret for forholdene for flygtninge i Grækenland, at udsendelsen af sårbare flygtninge til middelhavslandet er sat i bero.

Det gælder også de flygtninge, som tidligere har fået opholdstilladelse i Grækenland. Det skriver Information.

Flygtningenævnets beslutning omfatter særligt sårbare flygtninge, der har fået afslag på asyl af Udlændingestyrelsen med den begrundelse, at de allerede har fået opholdstilladelse i Grækenland.

Det glæder Eva Singer, som er asylchef i Dansk Flygtningehjælp.

- Vi ved fra rapporter og andre kilder, at der slet ikke er nogen hjælp til flygtninge, der har fået opholdstilladelse, siger Eva Singer til Information.

- For en familie med små børn betyder det, at de er henvist til at bo på gaden, hvis de sendes tilbage til Grækenland, og det er ikke godt nok. Derfor er vi tilfredse med Flygtningenævnets berostillelse, siger hun.

Ifølge en landerapport fra Grækenland for 2016 fra Det Europæiske Råd for Flygtninge og Eksilerede (ECRE) er der begrænsede indkvarteringsmuligheder og ingen overnatningsmuligheder beregnet for flygtninge.

Der er heller ingen bestemmelser om økonomisk støtte til leveomkostninger for flygtninge, fremgår det af rapporten.

Indtil videre har otte børnefamilier ifølge Information - tilsammen 28 personer - fået lov til at blive i Danmark.

Flygtningenævnet har bedt Udenrigsministeriet om at undersøge flygtninges adgang til sundhedsbehandling, hjælp til bolig, uddannelse og social understøttelse.