Næsten en million danskere har downloadet Smittestop-appen

Siden appen blev lanceret 18. juni, er den nu blevet downloadet mere end 800.000 gange. Appen skal give besked, hvis brugeren har været i nærheden af en person smittet med coronavirus. Men ingen ved, hvor mange der er blevet advaret.

Smittestop-appen har kostet 20 millioner kroner, men ingen ved, hvor mange danskere den har advaret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten en million danskere har valgt at hente appen Smittestop, som ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er et »konkret værktøj« i kampen mod corona.

Appen fungerer således, at hvis en bruger registrerer sig som smittet med covid-19 i appen, kan appen give besked til andre brugere, der har været i nærheden af den smitteramte.

Konkret har danskerne 823.339 gange valgt at hente appen til deres telefon, siden Smittestop blev lanceret 18. juni. Ti dage efter lanceringen havde antallet af downloads rundet 560.000, og nu, yderligere en måned senere, er antallet af downloads altså steget med næsten 300.000.

Det viser tal fra Sundheds- og Ældreministeriet, der samtidig oplyser, at 207 brugere har meldt sig smittet i appen.

I samme periode har Statens Serum Institut registreret godt 950 nye smittetilfælde.

Da appen blev lanceret, lød det fra minister Magnus Heunicke, at »smitteopsporing er afgørende for at bryde smittekæderne og kontrollere covid-19-epidemien, mens Danmark genåbner«.

I den forbindelse var appen »et digitalt værktøj, der skal fungere som et supplement til andre indsatser for kontaktopsporing og til testning, fysisk afstand og god hygiejne«, sagde ministeren.

Sundheds- og Ældreministeriet kan imidlertid ikke oplyse, hvor mange brugere af appen der er blevet gjort opmærksomme på, at de har været i nærheden af en coronasmittet. De oplysninger har ministeriet ikke af hensyn til brugernes privatliv, lyder det.

Smittestop er ikke det eneste værktøj, myndighederne bruger til kontaktopsporing. Styrelsen for Patientsikkerhed modtager oplysninger fra Statens Serum Institut om de personer, der er blevet registreret smittet med coronavirus, for derefter at tage kontakt til de smittede for at assistere med kontaktopsporing.

Heller ikke her er der i dag overblik over, hvor mange danskere styrelsen har henvendt sig til for at gøre opmærksom på risiko for coronasmitte.

Omdiskuteret app

Forud for lanceringen af Smittestop var der særligt fokus på at sikre, at appen beskyttede privatlivet hos brugeren, og i forbindelse med lanceringen var flere ude og blåstemple appen.

»Det er en model, der er i den bedste liga, hvad angår privatlivsbeskyttelse,« lød vurderingen bl.a. fra Sune Lehmann, professor ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), i Berlingske.

Dertil kommer, at direktør for Center for Cybersikkerhed, der sorterer under Forsvarets Efterretningstjeneste, Thomas Lund-Sørensen har opfordret borgere til at downloade appen.

»Vi kan kun opfordre til, at så mange som muligt anvender den i den fælles kamp mod covid-19,« sagde han 16. juli til Ritzau:

»Jeg har selv appen, selv om jeg er del af en efterretningstjeneste. Kun hvis jeg er i udlandet, slår jeg Bluetooth fra.«

Flere bør hente appen

Professor og overlæge i infektionsmedicin på Hvidovre Hospital Thomas Benfield siger, at antallet af downloads er højt, men at det samtidig kun er en femtedel af den voksne befolkning:

»Der skal opregistreres fire-fem gange flere, for at det vil være optimalt. Og så skal man også have mere end hver fjerde til at registrere sig, hvis de bliver smittede.«

Antallet er afgørende for, hvor effektiv appen er, siger han og opfordrer danskerne til at downloade appen.

»Det har en virkning på nuværende tidspunkt, men det er ikke tilstrækkeligt, og det gør ikke appen succesfuld, at den misser flere hundrede smittede.«