Når mor bliver til far

Mai Mercado (K) Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Brogaard/Folketinget
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag er det muligt for personer der oplever og føler sig som et andet køn at gennemgå et kønsskifte. Processen er således, at når et kønsskifte er fuldbragt orienterer sundhedsstyrelsen CPR-kontoret, således at det nye køn kan blive registreret, et nyt CPR-nummer kan blive udleveret, et nyt navn tages i anvendelse og et nyt pas med ny kønsbetegnelse kan tages i anvendelse.

Som Konservative bakker vi op om at personer der føler sig som et andet køn har mulighed for at skifte. Men nu har regeringen fremsat forslag om et juridisk kønsskifte, hvor man kan skifte køn på papiret – men uden at skifte køn fysisk.

Det Konservative Folkeparti er modstandere af juridisk kønsskifte, fordi vi mener, at der er en sammenhæng mellem ”det oplevede køn” (det vi føler os som) og det fysiske køn.

Det er nødvendigt i et samfund at opretholde visse normer og definitioner. I disse år oplever vi et værdiskred i retning mod det kønsløse samfund, hvor kønnene udviskes. Drenge skal lege med pigelegetøj, og i Sverige er der børnehaver hvor han eller hun er erstattet med høn. Radikale har endda foreslået, at et barn skal kunne have fire forældre – det er også udtryk for et værdiskred.

Et sådant værdiskred er vi stærke modstandere af. Derfor finder jeg som Konservativ det direkte problematisk at loven nu skal ændres, så sundhedsloven fremadrettet ikke længere må indeholde ordet kvinde eller mand i en række bestemmelser. Ordet kvinde erstattes med ”en person med livmoder” mens ordet mand erstattes med ”en person med mindst en testikel”. Jeg vil ikke karakteriseres som en person med livmoder – jeg vil karakteriseres som en kvinde. Og jeg tror at langt størstedelen af kvinderne i Danmark er enige med mig. Og tænk hvis det bliver en del af vores dagligdagssprog. Så håndværkere der holder en pause udendørs vender sig om efter en smuk kvinde, og siger: ”der kommer en smuk person med livmoder”.

Som konservativ er jeg ikke tilhænger af et multi-kønsligt samfund med mange kønslige kategorier – for os er man enten kvinde eller mand. Og dem som er født i en forkert krop kan fint få foretaget de ændringer der skal til for at kunne kalde sig et andet køn.

Med lovforslaget om juridisk kønsskifte har man således reduceret kvinden til en person med en livmoder i sundhedsloven. Dermed tager man pludselig alle kvinder som gidsler i et forsøg på at tækkes en lille gruppe som allerede i dag har muligheden for at skifte køn. Det mener jeg ikke bare er forkert. Det er undergravende for vores samfunds normer og værdier! Som konservative tror vi på institutioner – også i overført betydning. Vi tror på kvinden og vi tror på manden – og vi kan ikke forstå den uhåndgribelige udefinerbare betydning som køn vil få fremover.

Og derfor bliver det ikke bare uhåndgribeligt men decideret grotesk, når transpersoner der er blevet til mænd på papiret kan få adgang til kunstig befrugtning og derved blive mor. For det må give en del forvirring for et barn der vokser op - født af en mor – men hvor moderen på papiret og i samfundet er en far.