»Når man underviser i Muhammed-krisen, skal man selvfølgelig også vise tegningerne«

Folkeskoleelever skal have mulighed for at se Muhammed-tegningerne i undervisningen, fastslår DF, LA og K. Skoleledernes ønske om det modsatte er nærmest censur, lyder det.

»Når man underviser i Muhammed-krisen, skal man selvfølgelig også vise tegningerne, for ellers forstår man jo ikke, hvorfor der var en krise. I folkeskolen underviser man i primære og sekundære kilder og kildekritik - derfor skal de også se den primære kilde, og det er tegningerne,« siger skoleordfører Alex Ahrendtsen (DF). Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enigheden blandt blå partier er næppe til at tage fejl af: Det er en dårlig idé at forhindre folkeskoleelever i at se Muhammed-tegningerne, når de bliver undervist i Muhammed-krisen.

Derfor er Skolelederforeningens udmelding i Jyllands-Posten om netop at gøre dette både »ærgerlig,« »skuffende« og »håbløs«, lyder det fra de Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

»Når man underviser i Muhammed-krisen, skal man selvfølgelig også vise tegningerne, for ellers forstår man jo ikke, hvorfor der var en krise. I folkeskolen underviser man i primære og sekundære kilder og kildekritik - derfor skal de også se den primære kilde, og det er tegningerne,« siger skoleordfører Alex Ahrendtsen (DF).

Ifølge Skoleledernes formand, Claus Hjortdal, kan det være skadeligt for skole-hjem-samarbejdet, hvis muslimske elever føler sig provokeret og krænket af at se tegningerne i folkeskolen. Men argumentet giver Liberal Alliances undervisningsordfører, Merete Riisager (LA), ikke meget for.

Det nytter ikke at skåne eleverne fra afbildningerne af profeten, for børn skal lære, at religion og ideologier skal kunne debatteres og kritiseres, mener hun.

»Det er helt afgørende, at muslimske elever forstår, at religion skal kunne kritiseres. Det er en del af det dannelsesideal og den demokratiske grundsøjle i det danske samfund, at religion skal kunne debatteres, kritiseres og selvfølgelig også tegnes,« siger Merete Riisager og fastslår:

»Hvis kristne og muslimer skal leve fredeligt sammen i Danmark og Europa - og det skal vi - så skal muslimer også acceptere frihedsrettighederne og herunder ytringsfriheden. Det betyder, at religion skal kunne kritiseres. Det gælder både kristendommen, islam og alle andre religioner i øvrigt.«

Også de Konservatives politiske ordfører, Mai Mercado (K), slår ned på ytringsfriheden. Piller man ved, hvad lærere må vise og ikke vise i undervisningen, udøver man censur, mener hun.

»Jeg anerkender fuldt ud, at det kan være meget voldsomt at se Muhammed-tegningerne - både som muslim og i øvrigt også som kristen. Derfor må man vurdere det alt efter, hvilken elevgruppe man har at gøre med.Men at sige, at ingen elevgrupper kan se Muhammed-tegningerne, så blander man sig for meget og udøver en form for censur,« siger hun og uddyber, at det aldrig må være sådan, at man undlader at undervise i emner, fordi man er bange for, hvordan de bliver opfattet:

»For så begynder det at gå ud over ytringsfriheden, og det ønsker vi bestemt ikke,« siger Mai Mercado.