»Når jeg ser på oppositionen, kommer jeg til at tænke på Dalton-brødrene«

Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen, angriber både Venstre og Dansk Folkeparti under førstebehandlingen af finansloven. Igen i år henter ordføreren kulturel inspiration i sit angreb.

Det er med drøje hug til oppositionen, at Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), tirsdag er gået på talerstolen under førstebehandlingen af finansloven i folketingssalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det er med drøje hug til oppositionen, at Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), tirsdag er gået på talerstolen under førstebehandlingen af finansloven i folketingssalen.

Ifølge Jesper Petersen hører den finanslov, som Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), fremlagde mandag, mere hjemme i Luksusfælden end i dansk politik.

»For nulvækst er ét stort eksperiment med vores velfærd,« siger han.

Den socialdemokratiske finansordfører forstår derfor ikke, hvorfor Dansk Folkeparti, der ikke ønsker nulvækst, peger på Løkke som partiets foretrukne statsministerkandidat, og han sammenligner i den forbindelse blå blok med forbryderbanden Dalton-brødrene.

»Når jeg ser på oppositionen, kommer jeg til at tænke på Dalton-brødrene fra Lucky Luke. Fire mænd. Den ene højere end den anden. Lederen er lille og har et, nå ja, kraftigt temperament. Den højeste er så glad for mad, at hans politik er til salg for en portion flæskesteg,« siger Jesper Petersen og forsætter:

»De kommer ofte op at skændes og bliver rygende uenige. Men i sidste ende er det altid den lille, der får sin vilje. Sammen skaber de fire utryghed overalt, hvor de kommer frem,« siger S-ordføreren.

Finansminister Bjarne Corydon (S) fremlagde i sidste uge regeringens bud på en finanslov for det kommende år, og mandag kom turen så til Venstre.

I kølvandet på Venstres finanslov har regeringen atter kritiseret Løkke for den planlagte nulvækst, og det spor fortsætter Jesper Petersen i fra talerstolen:

»Nulvækst vil betyde cirka 20 milliarder kroner mindre til velfærd og cirka 28.000 færre offentligt ansatte i 2020 end med regeringens politik. Det vil altså være resultatet, hvis Løkke bliver statsminister igen.«

»Jeg synes, Venstre skylder danskerne nogle ærlige svar. Kom nu frem med den plan. Har I ikke modet til at fortælle danskerne om konsekvenserne af nulvækst? At stå ved jeres politiske valg?,« spørger Jesper Petersen.

Det er i øvrigt ikke første gang, at Jesper Petersen griber til kulturen, når han skal udstille uenigheden om nulvækst i blå blok.

Ved førstebehandlingen af finansloven for præcis et år siden beskyldte han således blå bloks ledere for at forsøge at skjule deres interne uenigheder med en henvisning til dansk kultur:

»Strategien i blå blok er tydeligvis at holde deres splittelse skjult for danskerne. Således kunne man for nylig læse om en middag for en lille eksklusiv herreklub i Nyhavn,« sagde han dengang og fortsatte:

»Det var de fire borgerlige partiledere, der mødtes hjemme hos Venstres leder, og stemningen var efter sigende i top. Jeg håber, de alle fire hyggede sig - disse Nyhavns glade gutter,« sagde Jesper Petersen med henvisning til det danske lystspil »Nyhavns glade gutter« (også kendt som »Onkel Joakims hemmelighed«, red.) fra 1967.

»Men jeg vil alligevel benytte lejligheden til at lufte min bekymring for aftenens konsekvenser for det ene medlem af det lystige selskab, hr. Kristian Thulesen Dahl. Jeg er alvorligt bange for, at Dansk Folkepartis leder er kommet ud i noget snavs,« lød det.