»Når han bliver vred over noget, så farer han i flint. Det gjorde han her«

Anført af gruppeformand Søren Gade har V-folketingsmedlemmer hugget hælene i over for VLAK-regeringens forslag om statslån til almene boliger. Venstres Jakob Ellemann-Jensen bemærker, at Søren Gade siger, hvad han føler, selv om det ikke altid er særligt elegant.

Venstres gruppeformand Søren Gade har ført an i kritikken af VLAK-regeringens eget forslag om statslån til almene boliger. Gade siger, hvad han mener, selv om det ikke altid er særligt elegant, lyder karakteristikken fra Venstres, Jakob Ellemann-Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Søren Gade har aldrig lagt skjul på, at han er en følsom mand.

Som forsvarsminister 2004-2010, hvor danske soldater risikerede livet i Irak og Afghanistan, var han soldaternes mand i en sådan grad, at han stadig går med et emblem, der symboliserer støtten til soldaterne.

Da Søren Gade i 2008 mistede sin hustru efter flere års kræftsygdom, talte han åbent om sit savn og sin omsorg for parrets to døtre.

Senest og på den politiske front har han som Venstres gruppeformand ret demonstrativt undsagt VLAK-regeringens lovforslag om, at staten skal overtage alle realkreditlån til Danmarks almene boliger. Det vil begrænse statens støtte til boligerne, fordi den kan låne til en lavere rente end realkreditselskaberne.

»I går måtte jeg lige tjekke datoen på mit ur, for jeg sad med et stykke papir, som indikerede, at dagen var 1. april, at der var tale om en joke. Det var det desværre ikke,« indledte Søren Gade i sidste uge et indlæg i Dagbladet Holstebro-Struer.

»Hvorfor er jeg så bekymret?« fortsatte gruppeformanden:

»Ja, udover jeg ikke er medlem af et liberalt parti for at føre socialistisk politik og stjæle markeder fra private aktører, er jeg også bekymret for, hvad forslaget betyder for udlånsmuligheder uden for de store byer. Staten fjerner en indtægt fra realkreditinstitutterne, som så igen må hæve deres bidragsindsatser for at få penge til den polstring, som de selvsamme politikere har bestemt.«

Dermed satte Søren Gade dels ord på en utilfredshed i V-folketingsgruppen med selve forslaget. Dels med at gruppen ikke var taget med på råd, inden det blev offentliggjort i sidste uge.

Onsdag kulminerede det med et telefonisk gruppemøde, og Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, forklarede bagefter, at forslaget er skudt til hjørne i »en åben tænkeboks«.

Forløbet viser, at en skillelinje mellem VLAK-regeringen og V-folketingsgruppen tegnes op. Og at Søren Gade gerne viser tænder over for regeringen.

Jakob Ellemann-Jensen har kontor få skridt fra gruppeformanden på Christiansborg. Han forklarer, at Søren Gade er hans nærmeste kollega. Og at de har det tætteste, man kommer et venskab i politik.

»Søren er typen, der fortæller, hvad han føler og hvad han mener. Det gør han meget tydeligt - nogle gange meget højt og meget larmende - og det er en af de store kvaliteter, han har. Er det så altid særligt elegant? Næh, det er det ikke,« siger Jakob Ellemann-Jensen og tilføjer:

»Når han bliver vred over noget, så farer han i flint. Det gjorde han her.«

Søren Gade var en af VK-regeringernes mest populære ministre og fik eksempelvis knap 24.000 personlige stemmer ved folketingsvalget i 2007.

Mange husker måske også hans svar, da han i 2009 blev spurgt på TV, hvem det ville få konsekvenser for, hvis det viste sig, at det var én i forsvaret, som havde oversat en ny bog af jægersoldaten Thomas Rathsack til arabisk. En bog, som forsvaret forsøgte at stoppe med fogedforbud.

Søren Gade fløjtede og pegede på sig selv:

»Far her. Jeg er jo direktøren for det hele. Og det hedder the buck stops here.«

Men da det viste sig, at det var forsvaret, som havde oversat bogen, blev det forsvarschef, som Tim Sloth trak sig. Senere kom Søren Gade også under beskydning i en sag om læk af oplysninger om udsendelse af danske jægersoldater, og han trak sig i 2010 fra både ministerpost og Folketinget.

Inden sit politiske comeback ved valget i 2015 fortalte Gade selvsikkert, at han forventede at blive tilbudt en ministerpost, hvis Venstre vandt. Euroman har beskrevet, at Lars Løkke Rasmussen aftenen inden regeringsdannelsen tilbød ham posten som miljø- og fødevarerminister, men at han afslog pga. et dårligt forhold til interesseorganisationen Landsbrug og Fødevarer, som han havde arbejdet for i mellemtiden.

I dag har Søren Gade fundet sig til rette som V-gruppeformand, mener et medlem af gruppen:

»Han er magtfuld i den forstand, at han tør varetage gruppens interesser. Og han tør spille op imod regeringen. Søren kalder en spade for en spade. Det er måske ikke elegant i Christiansborg-forstand, men jeg tror, at det er det, som mange respekterer ham for.«

Herning-borgmester Lars Krarup (V) forklarer, at realkreditinstitutterne er hjerteblod for Søren Gade, som han kalder sin nære ven. Og at undsigelsen af regeringen – set i det lys – ikke overrasker ham.

»Søren er meget Venstre-loyal, og hvis han nok gange oplever, at ting ikke sejler i den rigtige retning, er han én, som kan reagere emotionelt. Jeg vil også mene, at vi ser det nu,« siger Lars Krarup.