Mystisk skattenotat »dukkede bare op«

Der er afgørende forskelle i, hvordan henholdsvis skatteministeriets departementschef, Peter Loft, og direktør i SKAT København husker notat i Thornings skattesag.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) med sin mand Stephen Kinnock. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Centralt i behandlingen af Thorning/Kinnocks skattesag står et notat. Det fremgår af de to redegørelser, som skatteminister Thor Möger Pedersen i dag offentliggjorde.

Selve notatet blev medbragt af departementschef Peter Loft til et møde omkring Thornings skattesag i sensommeren 2010 og ifølge redegørelsen fra direktør i SKAT København, Erling Andersen, viste notatet, at Thornings mand var skattepligtig i Danmark.

Notat"dukkede bare op"

Erling Andersen skriver, at Peter Loft havde notatet med til det tredje møde ud af fem, som fandt sted den 1. september 2010. Ifølge ham konkluderede notatet, at Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, er skattepligtig i Danmark.

- Departementschefen udleverede et notat til mig. Det er uden angivelse af, hvem der har forfattet det. Jeg spørger selvfølgelig Peter Loft om dette, men får det svar, at det ved han ikke. Det er bare "dukket op", skriver Erling Andersen i sin redegørelse.

Han fortæller videre, at notatets samlede konklusion er, at Kinnock må være skattepligtig til Danmark.

Skattedirektør Lisbeth Rasmussen tager notatet med, men det bruges ikke, da forudsætningerne i notatet ikke er korrekte i forhold til de faktiske omstændigheder, skriver Erling Andersen videre. Notatet akteres i sagen. Konklusionen i Throning/Kinnocks skattesag bliver da også, at statsministerens mand ikke er skattepligtig i Danmark.

Notat muligvis fabrikeret af Venstre

Peter Loft kommer også ind på notatet i sin redegørelse fra 30. november 2011. Her er Peter Loft mere klar på notatets ophav, end Erling Andersens giver udtryk for i sin udlægning omkring mødet med Skat København 1. september 2010:

- Jeg mener, at jeg fik notatet udleveret af skatteministeren eller hans særlige rådgiver, Peter Arnfeldt. Jeg er ikke bekendt med, hvorfra notatet stammede - muligvis fra Venstres pressetjeneste, skriver Peter Loft i sin redegørelse.

Han fortæller videre om notatets indhold:

- Da notatet efter min erindring alene indeholdt de udsagn, der har været gengivet i pressen, fandt jeg det naturligt at overdrage det til SKAT København som led i presseberedskabet, hedder det i Peter Lofts redegørelse.