Mystisk dansk flagstangstælling er nået til udlandet

Herhjemme forsøger Enhedslisten at få svar fra finansminister Claus Hjort Frederiksen på, hvorfor alle statslige institutioner skal tælle deres flagstænger.

Foto: Kasper Palsnov

Det er ikke kun smykkeforslag og frikadeller i Randers, der sikrer Danmark international opmærksomhed i disse dage.

Også en mere speget sag fra den danske centraladministration har nu fået udlandet til at vende blikket mod den danske andedam.

Britiske BBC har således torsdag fokus på den mystiske optælling af flagstænger på alle statslige institutioner, som Finansministeriet har sat i søen tidligere denne måned og ikke siden har villet forklare baggrunden for.

»Danish MPs baffled by flagpole count order«, hedder overskriften hos BBC, som nogenlunde kan oversættes til »Ordre om flagstangstælling gør danske folketingsmedlemmer paf«.

I artiklen, som du kan læse her, henviser BBC til TV 2, politiko.dk og DR, som de seneste uger har skrevet om flagstangstællingen.

Enhedslistens Pernille Skipper har tidligere over for politiko.dk sagt, at »det er sjældent, man møder et mysterium af den kaliber«, og hun har nu sendt to udvalgsspørgsmål om sagen til Finansudvalget. Spørgsmål, der nu tvinger finansminister Claus Hjort Frederiksen til at svare.

Hendes baggrund for spørgsmålene, som tv2.dk torsdag har beskrevet, er også citeret hos BBC.

»Det er et lidt fjollet spørgsmål, men det handler jo egentlig mest af alt om, at det forekommer fjollet at begynde at tælle flagstænger. Det er mange ansatte, der skal tælle, udfylde Excel-ark og sende tilbage. Det går der en rum tid med,« siger Enhedslisten-politikeren torsdag til TV 2.

De to udvalgsspørgsmål drejer sig både om selve baggrunden for optælling og økonomien i det. Samt hvorfor Finansministeriets kommunikationschef ikke vil ud med, hvorfor øvelsen er sat i søen.

Det ene spørgsmål lyder:

»Vil ministeren redegøre for, hvorfor ministeriet har bedt samtlige offentlige institutioner om at tælle antallet af flagstænger under deres administration?«, hedder det i det ene.«

Det andet spørgsmål, som søger svar på flere dele af flagstangstællingen, lyder:

»Vil ministeren med henvisning til artiklen i Berlingske den 16. januar 2016 om optælling af flagstænger oplyse, a) hvilke andre tilsvarende interne øvelser Finansministeriet har gennemført i de sidste 10 år. b) hvordan arbejdsbyrden med optællingen fordeler sig mellem det interne og det eksterne, dvs. hvor meget arbejde Finansministeriet anvender på øvelsen, og hvor meget arbejde de statslige institutioner anvender på øvelsen, c) hvad der er årsagen til at kommunikationschefen har fået besked på ikke at fortælle hvad optællingen af flagstænger handler om, d) hvem i embedsværket der har igangsat øvelsen med optælling af flagstænger, herunder om ministeren på forhånd var orienteret om øvelsen?

Claus Hjorts fødselsdag

Der findes bestemt større sager end den såkaldte flagstangsgate, som den er blevet døbt, men det er utvivlsomt en sag, der optager Christiansborg.

For en uge siden forsøgte politiko.dk at blive klogere på sagen ved at ringe til en lang række af Folketingets politikere. Men lige lidt hjalp det.

Flere kom dog med mere eller mindre hjemmestrikkede teorier om, hvad årsagen kunne være. Som her Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen:

»Først gik der rygter om, at Claus Hjort bare er ved at gøre klar til at fejre sin fødselsdag. Jeg ved ikke, om den er rund i år, men det er den vist nok. Og måske vil han sikre sig, at fejringen sker på behørig vis.«

Kan det virkelig være rigtigt?, spurgte politiko.dk

»Jeg ved det jo ikke. Men det rygte blev hurtigt overhalet af, at det er sat i verden på baggrund af en ordre fra Statsministeriet. Simpelthen fordi Claus Hjorts kasseeftersyn viste sig at være forkert. Og derfor skal han have fået en tælleopgave for at sikre, at de stadig kan tælle ordentligt ovre i Finansministeriet.«

Flere læsere har også tippet Berlingske med bud på baggrunden. Det kan du læse mere om her.