Myndighederne kan komme uanmeldt hjem til dig af 268 grunde

Myndighederne har fået flere muligheder for at tvinge sig adgang til privat ejendom uden en retskendelse, viser en ny analyse fra tænketanken Justitia.

Arkivfoto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skat har i dag mulighed for at gå ind i en privat have for at tjekke, at en murer, der er ved at bygge en terrasse på huset, ikke udfører sort arbejde. Og der er ikke krav om en retskendelse først.

Eksemplet er blot et af mange, der viser, at myndighederne de seneste år har fået flere muligheder for at få adgang til privat ejendom uden retskendelse, skriver Information. I dag er tallet oppe på 268 tilladelser.

Det viser en analyse foretaget af den juridiske tænketank Justitia, hvor direktør Jacob Mchangama fortæller, at det ikke så meget har været de skiftende regeringer som selve embedsværket, der er årsag til udviklingen.

»Centraladministrationen er blevet enig med sig selv om, at det ikke er retssikkerhedsmæssigt betænkeligt at gøre det på den måde,« siger Jacob Mchangama til Information og tilføjer:

»Samtidig ser vi et tværpolitisk pres på privatlivets fred for at imødegå snyd og svindel, og derfor giver man myndighederne denne type værktøj, der muligvis er effektivt, men også problematisk.«

Analysen fra Justitia baserer sig på to treårige perioder for både blå og røde regeringer fra 2008 til 2014. Under de to politiske fløje er der blevet indført henholdsvis 37 og 36 nye hjemler i lovgivningen, så myndighederne har fået adgang til privat ejendom uden retskendelse.