Muligt misbrug af ulandsmidler skal endevendes

Rigsrevisionen skal undersøge, om dansk ulandsbistand er blevet brugt i strid med OECD-regler.

Statsrevisorerne har efter anmodning fra Klaus Frandsen (t.h.) bedt Rigsrevisionen undersøge, om flere hundrede millioner kroner af ulandsmidlerne er brugt i strid med OECD-regler. Scanpix/Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere

København. Rigsrevisionen skal undersøge, om flere hundrede millioner kroner af danske ulandsmidler er blevet brugt i strid med internationale regler.

Det skriver netavisen Altinget.

Onsdag aften bad statsrevisorerne om at få kulegravet, om Danmark har brudt OECD's regler, der under nærmere betingelser tillader at tælle penge brugt i hjemlandet med som del af et lands ulandsbistand.

OECD er en organisation for internationalt økonomisk samarbejde.

Sagens tvist er, om pengene er brugt på at integrere flygtninge. Det må ulandsbistand ifølge reglerne ikke bruges til.

- Her er tale om meget store beløb, siger Klaus Frandsen, der er statsrevisor for De Radikale.

Det er ham, der står bag anmodningen om en undersøgelse.

- Det handler om, at det offentlige bruger pengene rigtigt - og ikke mindst efter reglerne, som der er bragt så meget tvivl om, at det må afklares, siger han.

Michael Aastrup Jensen, der er udenrigsordfører for Venstre, hilser undersøgelsen velkommen.

- Vi mener ikke, at der er noget forkert i den måde, vi håndterer reglerne på. Vi anerkender, at reglerne er ekstremt komplicerede, og det er også derfor, at vi ønsker en reform af reglerne i OECD, siger han til Altinget.

- Men vi har også sagt, at vi vil udnytte reglerne fuldt ud. Ellers skulle vi have fundet pengene andre steder. Men vi regner med, at Rigsrevisionen vil nå de samme konklusioner som os.

I OECD er en proces i gang, der skal strømline og tydeliggøre regelsættet for, hvad der kan tælles med som ulandsbistand, når det handler om udgifter brugt på flygtninge og migranter i medlemslandene.

Ifølge Altinget kan afklaringen tage så lang tid, at den måske først kan afsluttes i 2018.

/ritzau/