Morten Østergaard vil have milliardindsprøjtning til forskning

Vision. De Radikale vil afsætte over tre milliarder kr. til skattelettelser i bunden samt et ekstrafradrag til virksomheders forskning. Pengene skal findes gennem PSO-afgiften i en ny form. Venstre kalder det en spændende tanke.

Radikale Venstres pressemøde 23. august 2016 i forbindelse med deres sommergruppemøde på Egelund slot i Fredensborg. Radikale Venstres formand Morten Østergaard. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere end noget andet handler de forestående 2025-forhandlinger om, hvad vi skal leve af i fremtiden.

Frem for at spare at spare på uddannelsestøtten til de studerende, skal der investeres massivt i uddannelse og forskning, hvis det står til den radikale leder, Morten Østergaard.

Derfor bringer Det Radikale Venstre et nyt forslag til de politiske forhandlingerne om Danmarks fremtid. Partiet foreslår, at der afsættes 1,5 milliarder kroner til at indføre et særligt fradrag, så små og mellemstore virksomheder kan fradrage udgifter til forskning og udvikling med 200 procent.

»Vores røde tråd er, at der skal afsætte flere penge til opvækst og uddannelse af den næste generation, og så skal vi investere i forskning og udvikling som svar på spørgsmålet om, hvad Danmark skal leve af i fremtiden,« siger Morten Østergaard.

Fradraget skal gælde for virksomheder med op til 250 ansatte.

Samtidig ønsker de Radikale at bruge 1,7 mia. kr. oveni på lettelser af bundskatten.

Som en ny vej til finansieringen af de sammenlagt 3,2 mia. kr. anbefaler de Radikale en bevarelse af PSO-afgiften i en ny form. Beløbet er det samme som Løkke-regeringen i sin 2025-plan har afsat til skattelettelser til de virksomheder og familier, der er udset til ikke længere at skulle betale PSO-afgift.

PSO-afgiften betales over el-regningen, og indtægterne bruges til at støtte blandt andet vedvarende energi såsom vindmøller, og dermed har afgiften i årevis været en hjørnesten i finansiseringen af den grønne omstilling. Den danske PSO-afgift er imidlertid blevet erklæret ulovlig af EU-Kommissionen, og derfor har regeringen kaldt det en bunden opgave at finde en alternativ løsning.

Morten Østergaard peger imidlertid på, at bl.a. Tjekkiet har fået EU-godkendt en justeret ordning, hvor afgiften baserer sig på el-kapaciteten i virksomheder og husholdninger i stedet for på selve el-forbruget.

»Regeringen har afsat godt og vel tre milliarder kroner til at finansiere afskaffelsen af PSO´en. Hvis vi fastholder PSO´en, betyder det, at de penge kan vi bruge på noget andet, og hvis vi bruger pengene rigtigt, kan vi skabe nye job,« siger Morten Østergaard, der understreger, at PSO-afgiften naturligvis skal bringes i takt med lovgivningen.

De Radikale ønsker desuden at indføre et særligt jobgarantikort, så danske virksomheder fremover skal kunne hente en nøglemedarbejder til landet, hvis det i løbet af en måned ikke er muligt at finde den pågældende arbejdskraft herhjemme. Ligeledes er det radikal politik at justere pensionsalderen med ét år og udfase skattestoppet for boligejere.

Morten Østergaard håber på en bred aftale, og ærgrer sig over optakten med ultimative krav fra Liberal Alliance.

 

»Bedst som vi troede, at vi i fællesskab på tværs af partierne kunne tage hånd om fremtiden for næste generation, så baster og binder man sig til én procent i skattesystemet. En bred aftale kræver, at man møder op med egne synspunkter men også er villig til at lytte til andres,« siger han.

Regeringspartiet Venstres finansordfører Jacob Jensen kalder forslaget om et særligt fradrag for forskningsudgifter for en spændende tanke. Til gengæld er han mere tvivlende over for finansieringen.

»Det lyder meget interessant. Vi har den tilgang at alle skatter og afgifter i udgangspunktet skal bringes ned, så indholdet er noget, vi gerne vil diskutere med de Radikale. I forhold til PSO-afgiften må vi afvente de Radikales model, men vores udspil indeholder ikke en bevarelse af PSO-afgiften,« siger han.

Hos Socialdemokraterne afventer finansordfører Benny Engelbrecht i første omgang forhandlingerne.

»Jeg er relativt tvivlende over for de Radikales finansieringsmodel, fordi PSO-afgiften allerede en gang er blevet vurderet som værende ikke holdbar,« siger han.