Morten Østergaard om økonomisk genrejsning: »Der er behov for politiske forhandlinger her og nu«

Statsministers forsigtige optimisme om en snarlig genåbning af Danmark er intakt, og det får Radikale Venstres leder til at skynde på. Hvis ikke der snart er en økonomisk plan på plads, kan krisen blive afgrundsdyb, frygter han.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag 30. marts luftede statsminister Mette Frederiksen (S) en forsigtig optimisme, idet hun lagde op til, at man muligvis kunne indlede en gradvis genåbning af samfundet efter påske. Og søndag gjorde hun det på DR klart, at denne optimisme var intakt.

Meddelelsen får nu lederen af Radikale Venstre, Morten Østergaard, til at trippe for komme i gang med forhandlingerne om, hvordan man får en nedfrosset økonomi tøet op.

»Der er brug for, at de politiske forhandlinger kommer i gang med det samme. Jeg var med, da vi forsøgte at genrejse økonomien efter finanskrisen, og det tager længere tid, end man tror,« siger Morten Østergaard.

I Berlingske præsenterer Dansk Industri og de Radikale mandag en række tiltag, som ved hjælp af blandt andet grønne investeringer skal kickstarte erhvervslivet på den anden side af krisen.

»De tiltag, som både vi og Dansk Industri har foreslået på det grønne område, kræver ændringer i reguleringer og regler, inden virksomheder træffer beslutninger om de klimainvesteringer, som i sidste ende bliver til arbejde for de ledige,« siger han.

Desuden mener Morten Østergaard, at det er centralt, at man fra politisk side signalerer til befolkning og virksomheder, at man vil gå langt for at sikre, at der er et økonomisk sundt samfund på den anden side af pandemien.

Morten Østergaard

»Det er oplagt, at nogle af de redningspakker, vi har lavet, skal have ændret deres udløbsdato, og det er også oplagt, at vi for eksempel beslutter os for at renovere almene boliger for fuld kraft og ændre i reguleringer for grønne investeringer.«


Hvis ikke kan der ifølge Morten Østergaard ske det samme, som hændte i kølvandet på finanskrisen, hvor mange havde en grundlæggende mistro til, at det økonomiske system fungerede.

»Hvis ikke vi nu tager beslutninger, som giver folk et klart indtryk af, at vi vil bruge ressourcer på, at dette ikke udvikler sig til en dyb økonomisk krise, og at vi efter denne sundhedskrise har et samfund i fremgang, så risikerer vi, at krisen bliver endnu dybere,« siger han.

Frygten må ikke brede sig

Morten Østergaard kalder det »ansvarspådragende at udsætte diskussionen om den økonomiske genrejsning,« og han fastslår, at Radikale Venstre fra dags dato står klar til at forhandle en økonomisk plan for genåbningen på plads.

I øjeblikket kender man hverken tidshorisonten, det sundhedsmæssige eller økonomiske omfang, så er det ikke svært at forhandle om noget lige nu?

»Vi ved, at der er en risiko for, at krisen bliver rigtig dyb, og vi kan ikke forvente, at Danmarks eksportmarkeder vil hjælpe os. Derfor er det den indenlandske efterspørgsel, der skal styrkes. Støtteordninger og afgiftsændringer, som får virksomheder til at elektrificere produktionen og private til at udskifte det gamle oliefyr med en varmepumpe, kræver månedsvis af politisk arbejde, inden investeringerne bliver til virkelighed og skaber arbejdspladser.«

Morten Østergaard mener ikke, at der er noget forgjort i, at nye regler og tiltag er klar, før de skal i brug, men at det tværtimod kan blive et stort problem, hvis ikke tiltagene er klar, når samfundet får behov for dem.

»Hvis det ikke skal gå fra en bekymring for folkesundheden til en bekymring for vores liv, job og levestandard, skal politikerne signalere, at vi har planer for, hvordan dansk økonomi bliver genrejst,« siger Morten Østergaard.

Hvad sker der, hvis vi venter, til vi ved mere om krisens natur, omfang og varighed?

»Så bliver folk mere nervøse, vi får en udfordring med krisepsykologien i befolkningen, og vi risikerer, at de tiltag, der skal redde økonomien, ikke er klar, når borgere og virksomheder skal bruge dem.«